image
 |  56 9 Вересня 2020 | 20:33

Волинянин вирощує білі гриби у власному саду (ФОТО)

На присадибній ділянці мешканця невеличкого села Запоківне Кортеліської сільської ради Юрія Гуліна росте не лише фруктовий сад, а й дуби, серед яких красуються білі гриби.

Про це повідомляє на своїй Фейсбук-сторінці газета "Ратнівщина".

"Посадити і виростити білий гриб у себе на городі мрія багатьох господарів. Що ж, її цілком можна втілити в реальність. Технологія вирощування білих грибів у домашніх умовах, виявляється, не така вже й складна. Але треба мати на увазі, що білий гриб – лісовий «громадянин», який не може жити без симбіозу з деревом, так що ідеальним буде, якщо ваша присадибна ділянка примикає до лісу, або на ній росте хоча би кілька дерев, таких як сосна, береза, дуб, ялина", - йдеться в дописі.

Всі, хто бачить їх, навіть і не вірять, що це справжні. Найбільш допитливі завернуть до хати й у господарів перепитають, і мало що не помацають грибочки руками, роздивляючись. Переконуються, що справжнісінькі. Юрій і сам любується своїм «грибним» садом, розказує, як вдалося власноруч виростити гриби.

А все почалося з того, що якось почув Юрій від жителя сусіднього села Височне, що той самостійно вирощує білі гриби. Міцелій грибів розсіває-розливає у лісі, а потім вже ходить у ті місця на тихе полювання. Не вірив. Та з часом побачив, що навіть не у грибний сезон, той чоловік на відміну від інших грибників, назбирує їх, на подив усім, багато, і навіть не один раз. Повірив. Розпитав, як створює міцелій, тобто грибниці, й попробував сам зайнятися грибною справою, тільки не у лісі, а в себе, вдома, на присадибній ділянці. Вийшло. І тепер має «грибний» сад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Оскар» «ЛГБТ-лізується»: Оприлюднили нові вимоги для номінації на «Кращий фільм»

Юрій розповів, що і раніше пробував займатися грибною справою, та грибів не було. Він по пошті виписував сухі грибниці не лише білих грибів, а й лисичок, інших, та, на жаль, нічого не вийшло, - жодний гриб не появився у його саду. Спробував іншим способом виростити гриби, за методом височненця, і, на подив усім, тепер у нього власні білі гриби ростуть, можна сказати, під самими вікнами оселі.

- Це вже три роки у мене власні білі гриби, - говорить Юрій Гулін. - Перших два роки виросло до 10 штук – їх ми смажили, смакота – нічим не відрізняються від лісових. Хоча трохи відчувався смак так якби маслюків. Але і у лісових грибів смак різний в залежності, де назбирав, у березовому, дубовому, чи сосновому лісі, вони й за кольором відрізняються. У мене виросли вони під дубами.

Нинішнього року, як побачив, скільки виросло, очам своїм не повірив. Нарахували аж 38! Ми їх підливали, але не колодязною водою, а дощовою або зі ставка. Хоча й погода була сприятливою. Виросли гриби у саду саме тоді, коли йшли дощі. Відмітив для себе, що «домашні» гриби не бояться сторонніх очей. Ростуть собі. Краса.

Маленьких їх не зрізував, «годував» до великих, до їхньої старості, допоки шапка не почала змінювати колір. Найбільші з них важили до пів кілограма. Їх всіх пустив «на розсаду» і розсіяв-розлив утворений міцелій по всьому подвір’ї і навколо. Сподіваюсь, що наступного року вся присадибна ділянка буде у грибах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кокаїн замість бананів: українські прикордонники виявили рекордну партію наркотиків (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити