image
 |  0 26 Жовтня 2018 | 15:02

ПАТ «Волиньгаз»: Більше 60% боржників сплачують борг після відключення

Цьогоріч працівники будинкової та аварійно-диспетчерської служби ПАТ “Волиньгаз” відповідно до Кодексу газорозподільних систем відключили від газопостачання більше 2 500 злісних боржників. За останні два місяці кількість фактів від’єднань зросла на 14% - без природного газу залишилось  1 500 абонентів.  В результаті 60% споживачів газу оплатили свої борги постачальнику, а решта - 244 справи боржників передано до суду.


Про це «ВолиньUA» стало відомо з прес-служби ПАТ «Волиньгаз».

Найбільше боржників, яких відключили від газопостачання за борги, проживає в обласному центрі Волині - Луцьку та Луцькому районі - 32% (800 абонентів), Володимир-Волинському районі - 27% (647) та м.Нововолинську -  15% (360 споживачів).



“Основні причини відключень газу в домівках волинян - заборгованість за газ або виникнення аварійних ситуацій: витоки газу чи самовільне встановлення незареєстрованих газових приладів, - зазначив старший майстер будинкової служби ПАТ “Волиньгаз” Іван Киричук. - Боржника відповідно до “Правил постачання природного газу” повідомляємо - надсилаємо офіційне попередження листом через “Укрпошту”. Хто з волинян дякує про наше нагадування, хто перевіряє свої квитанції про оплату, а хто впродовж передбаченого терміну - 3 днів ігнорує, не допускає газовиків для відключення від газу.”



На Волині впродовж року щодня від газу відключають в середньому 20-30 злісних боржників. Відновлюють газопостачання тим, хто повністю сплачує за борг або ж частково оплачує та укладає договір реструктуризації з компанією-постачальником. Для відновлення газопостачання необхідно погасити не лише борг, а й відшкодувати витрати за відновлення газопостачання. Тож, горе-споживач відповідно до закону повинен оплатити рахунок за відключення-приєднання до системи газопостачання. Його розмір залежить від кількості газових приладів у домі і становить близько 700 - 800 грн. Після оплати за газ у сільській місцевості працівники ПАТ “Волиньгаз” згідно з законом відновлюють газопостачання впродовж 5 днів, а в місті - за 2 дні.



“На Волині близько 80% споживачів мають борги за газ. Саме побутові споживачі є основним боржником. Майже на 30% зросла сума боргу за газ порівняно з минулим роком і становить на сьогодні більше 360 млн грн, - зазначив начальник управління балансування ПАТ “Волиньгаз” Олег Вінцюк. - Юридичні особи згідно з укладеними договорами боргів за газопостачання та розподіл природного газу не мають - вчасно здійснюють розрахунки.”



Споживачі мають право звернутися до компанії - постачальника газу та укласти відповідний договір на реструктуризацію боргу. В такий спосіб поступово свої борги за газ погашає більшість волинян.


Довідка. ПАТ «Волиньгаз» проводить перевірки всіх категорій споживачів, які використовують газ в побуті для приготування їжі, підігріву води,  а також організації та юридичних осіб і т.д. У кожного відділу газової компанії є затверджений графік проведення перевірок. Навесні та влітку - найсприятливіші умови, які  дозволяють фахівцям проводити перевірку газопроводів на герметичність із мінімальними незручностями для наших споживачів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити