image
 |  1438 23 Січня 2024 | 08:28

Нерозкритий потенціал аптеки-музею Злоцьких у Луцьку

У серці Старого міста на ринковій площі розташований цікавий історичний об'єкт - музей-аптека Злоцьких. Аптеки, які мають свою старовинну і трохи містичну ауру, користуються значною популярністю у туристів. Однак, аптека-музей у Луцьку фактично не виконує свою головну місію: приваблювати відвідувачів і бути ще однією родзинкою історії нашого міста.

У Луцьку ще не так давно існували дві аптеки, які могли бути цікавими саме як музеї. Але одна з них, яка колись розташовувалася на вулиці Ковельській (аптека Свідзінського), чомусь не встигла отримати статус історичної пам'ятки. Тепер на її місці споруджена багатоповерхівка. Тож зараз у місті залишилася лише одна аптека - на майдані Ринок. Але її стан доволі плачевний.

Вигляд аптеки Злоцьких у 1928 році.

Схема будинку Злоцького разом із аптекою. Підвали в один ярус, які можуть бути відкриті для туристів.

«Якщо говорити відверто: аптека-музей Злоцьких не виконує свою головну місію. Вона не приваблює туристів. Тут фактично немає відвідувачів. Життя в аптеці завмерло. Та і що може вона запропонувати гостям, якщо в музеї немає навіть обліку експонатів, а останній з'явився чотири роки тому. З шести кімнат і підземелля в аптеці-музеї використовується лише одна кімната. Це просто нонсенс мати таку цінну історичну пам'ятку і так неефективно нею розпоряджатися», - коментує депутат Луцької міської ради від ВО "Свобода" Андрій Білан.

Щоб у Луцьку розвився туризм, потрібний комплексний підхід. Лише Луцький замок чи Окольний замок не спроможні вивести туризм у місті на принципово інший вищий рівень. Очевидно, мають з'явитися інші популярні локації. Зі своєю аурою, історією, містичністю. Які передають дух міста і мають що розповісти своїм відвідувачам. Аптека-музей могла б бути таким об'єктом, адже вона має свою цікаву історію. Але зараз не є ним. І одна з причин цього - невдалий менеджмент.

Щоб аптека мала популярність у туристів, вона має бути не тільки аптекою, а в першу чергу - музеєм. Місцем, де можна відчути дух давнини. Значить, аптекою має керувати людина, яка щиро цікавиться історією, розуміє важливість туризму і має задатки менеджера. Бути звичайним фармацевтом тут замало.

На думку депутата Андрія Білана, аптека має відкрити для своїх гостей нові локації. Показати підземелля. Лабораторію, де гості можуть побачити процес виготовлення ліків. Кожен квадратний метр і сантиметр площі мають бути задіяні, а не бути зачиненими на замок і накопичувати пил.

 

Потенційно ще одна локація для туристів.

Можна також налагодити співпрацю з освітніми закладами міста. А також приводити на екскурсію в аптеку майбутніх фармацевтів. Це нонсенс, що до центру управління відходами «Чистий Луцьк» стоять черги охочих потрапити, що побачити сортування сміття. А до аптеки-музею немає нікого. Значить, щось не так з менеджментом.

Важливо, щоб місцева влада теж підтримувала музей. Тим більше, в такий складний час. Можливо, доцільно змінити підпорядкування аптеки Злоцьких. Зробити її структурним підрозділом Волинського краєзнавчого музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптека Злоцьких: місце, де рецепти передаються з покоління в покоління

Отож, аптека-музей має великий потенціал і може стати дуже популярною локацією у Луцьку. Коли лучани побачать, що аптека жива, хтось навіть може допомогти їй поповнити свої експонати. Тоді зали аптеки розкриють свої таємниці, а гості отримають незабутні враження від візиту.

Довідково:

Аптека Злоцьких є найдавнішою діючою міською аптекою, починаючи з ХІХ століття. У її підвалах було сховище медикаментів та добре обладнана лабораторія, яка, на жаль, не збереглася до наших часів. Нині у підземній частині аптеки знаходиться складське приміщення.

Починаючи з першої половини ХХ століття, у лабораторії виготовляли ліки на замовлення. Окрім лікарських засобів в аптеці можна було придбати косметику, парфуми, реактиви для фотографії, речовини для вичинки шкур та суміші для феєрверків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку сто років тому, діяла фабрика із виготовлення лимонаду

Коли вкінці XIX століття сім'я Косачів із Лесею Українкою жили в місті, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці. В той час провізором аптеки був Гілярій Червінський, а потім його дружина Олена, а власником — Францішко Злоцький.

Історичні експонати аптеки

В першій половині ХХ століття в аптеці виготовлялося 50-55 найменувань мазей, 25-30 настойок, 15-20 сиропів. Для виготовлення ліків використовували близько 220 найменувань рослин. Збором та підготовкою рослин займалися працівники аптеки.

Фото  Адама Злоцького, в часи якого аптека-музей виготовляла окрім ліків і мінеральну воду.

У 1935 році біля аптеки на глибину 110 м була зроблена свердловина, з якої отримували мінеральну воду. Тут також заправляли воду солодкими фруктовими сиропами, привезеними із Палестини та Німеччини. Пізніше в аптеці виготовляли власні концентрати із лимонів та поліської журавлини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький аптекар у свої 90 їздив на велосипеді, аби назбирати трав на ліки

Аптека злоцьких у Луцьку має багато таємниць та цікавих історичних фактів, які ще чекають на відкриття.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити