image
 |  22 13 Серпня 2020 | 19:13

У Луцьку сто років тому, діяла фабрика із виготовлення лимонаду

У 20-30 роках ХХ століття лучани пили мінеральну воду та лимонад виготовлену в подвір’ї аптеки-музею Злоцьких та мали можливість придбати німецьку воду.

Про це розповідає у мережі Фейсбук депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода» Андрій Білан.

В аптеці Злоцьких у Луцьку на початку ХХ століття жителі міста мали змогу придбати содову або мінеральну воду власного виробництва.

У 1935 році біля аптеки на глибину 110 метрів була зроблена свердловина, з якої отримували мінеральну воду. Тут також заправляли воду солодкими фруктовими сиропами, привезеними із Палестини та Німеччини. Пізніше в аптеці виготовляли власні концентрати із лимонів та поліської журавлини.

Зі слів Білана, у документах Луцького міського магістрату є справа про нерухоме майно Францішка Злоцького за 1928-1936 роки.

Також відомо, що по вулиці Домініканській, 17 та вулиці Королеви Ядвіги, 12, , нинішня вулиця Драгоманова, були розміщенні приміщення аптеки та фабрики лимонаду й содової води. Представником спадкоємців Францішка Злоцького значиться Адам Злоцький.

«Наразі, підтверджується факт того, що в Луцькій аптеці Злоцького виготовляли лимонад та содову воду, ба більше, діяла фабрика =)», - резюмує Андрій Білан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твоє місто: показали, як виглядав аптечний посуд у ХХ столітті

В аптеці-музей збереглись декілька фірмових пляшок з-під мінеральної води із керамічною оригінальною кришечкою того періоду, правда німецького виробництва. Схожі по формі виготовлялись у Луцьку.

«Отож, лучани в 30-ті роки минулого століття мали змогу придбати в аптеці мінеральну воду німецького виробництва Peter Mineralquellen та Peterstaller minerals, адже цей посуд був знайдений в підвалах аптеки.Продовжуємо відкривати нові сторінки та цікаві історії про нашу унікальну автентичну аптеку», - розповідає депутат Андрій Білан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптека Злоцьких: місце, де рецепти передаються з покоління в покоління

   

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити