image
 |  45 14 Квітня 2021 | 11:13

Луцький аптекар у свої 90 їздив на велосипеді, аби назбирати трав на ліки

Спогади відомого луцького аптекаря про аптеку Злоцького

У Луцьку на початку ХХ століття в аптеці Злоцького для виготовлення ліків використовували 210-215 найменювань лікарський трав. Деякі із трав після відповідного опрацювання відправлялись у Варшаву, Краків. В аптеці працював легендарний луцький аптекар, учень Францішка Злоцького Іван Криштоп, який присвятив все своє життя аптечній справі та в свої 90 років їздив велосипедом збирати рослини.

У «Старому місті» Луцька по вулиці Драгоманова (раніше Домініканська) розташована найдавніша у місті Луцьку аптека, яка діяла із середини 19 століття. До наших днів в аптеці-музей зберігається гербарій лікарських рослин, датований 1942 роком. Відношення до якого мав її працівник, аптекар Іван Криштоп, який там працював з початку 1925 року. Свої знання поглиблював працюючи в аптеці та навчаючись на фармацевтичному відділенні Варшавського університету, став магістром фармації. У 1944 році очолював Волинське аптекоуправління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцька аптека-музей Злоцьких поповнилась старовинним тонометром

 Гербарій лікарських рослин, датований 1942 роком.

З розповідей Івана Криштопа відомо, що в аптеці виготовляли майже всі ліки, для цього використовували 210-215 найменювань лікарський трав. Деякі із трав після відповідного опрацювання відправлялись у Варшаву, Краків. Готували 50-55 найменувань мазей, 15-20 різних сиропів, та 25-30 лікарських настоїв.

Згодом виробництво ліків на основі трав упала, так у 90-ті роки минулого століття в аптеці виготовляли вже 10-15 найменувань. Правда до сьогодні, в аптеці Злоцького продовжують традиції з виготовлення власних ліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку сто років тому, діяла фабрика із виготовлення лимонаду

Повернемось до історії аптекаря Івана Криштопа, який прожив 97 років, зберігаючи і на схилі літ ясний розум, гарну фізичну форму і бажання бути потрібним людям. До Івана Криштопа йшли за допомогою не тільки жителі Луцька — зверталися приїжджі навіть з-за меж України. Розповідають, що після дев’яносто літ ще їздив велосипедом збирати лікарські рослини. І до останніх місяців життя не зраджував звичці щоденно робити багатокілометрові піші прогулянки.

«Коли в 1925 році я прийшов сюди працювати, то господареві аптеки Францішеку Злоцькому було 80 років, а його дядькові дев’яносто. Мені в наступному році теж буде дев’яносто. Все своє життя Злоцькі рацювали в цій аптеці», - розповідав Іван Криштоп в 1991 році газета «Народна трибуна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптека Злоцьких: місце, де рецепти передаються з покоління в покоління

Чоловік ніколи не пив магазинної кави, а мав власний рецепт її приготування, куди входив ячмінь, цикорій, інші натуральні складники. Не економив на сні, адже вважав, що здоровий сон додає сили.

«Хто заходив в аптеку, то обов’язково вітався: «Пане магістре», «Пане провізоре», - розповідав Криштоп.

Іван Михайлович знав кілька мов, багато читав, приятелював з відомими лікарями. Він вважав, що провізор, а тим більше магістр аптечної справи має не просто торгувати ліками, а повинен розбиратися в їх приготуванні, застосуванні, дії на організм.

Автор. Андрій Білан     

     

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити