image
 |  2 1 Липня 2020 | 08:00

1 липня. Цей день в історії: професійне свято відзначають усі слідчі України

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 1 липня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

1 липня — 182-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 183 дні.

Свята

День архітектури України

З року в рік в Україні влітку, 1 липня, прийнято відзначати професійне свято всіх архітекторів і любителів архітектурного мистецтва країни День архітектури України.

Статус офіційного свята України День архітектури знайшов в 1995 р., після того, як розпався Радянський Союз, Указом Президента України № 456/95 від 17.06.1995. День архітектури України був заснований для того, щоб надати підтримку містобудівникам і архітекторам, їх творчим об’єднанням, робочим місцевих організацій архітектури та містобудування, проектним установам.

Склалася традиція щороку в День архітектури України проводити вручення та присудження премій і нагород за заслуги на архітектурному просторі, в числі яких і Державні премії України.

День працівників морського та річкового флоту

Напевно, немає на світі людини, яка не дивився б з захопленням у бездонні сині морські простори, мріючи коли-небудь відправитися на білосніжному лайнері в захоплюючу подорож. Невипадково професія моряка оточена таким романтичним ореолом, і багато хлопців марять мрією стати капітаном далекого плавання.

Морський та річковий транспорт – одна з важливих і надійних галузей економіки, і в цьому велика заслуга багатьох поколінь, які присвятили своє життя нелегкій морській праці, назавжди зв’язали свою долю, долю своєї родини з річкою і морем.

Професійне свято працівників морського і річкового флоту відзначається щорічно в першу неділю липня по Указу Президії Верховної Ради СРСР від 01 жовтня 1980 року N 3018-Х «Про святкові і пам’ятні дні», в редакції Указу Президії Верховної Ради СРСР від 01 листопада 1988 року N 9724 -XI «Про внесення змін до законодавства СРСР про святкові і пам’ятні дні».

В Україні цей День встановлений відповідно до Указу Президента України № 1053/2008 від 18 листопада 2008 року, святкується щорічно в першу неділю липня і носить назву «День флоту України».

День слідчого України

1 липня своє професійне свято відзначають усі слідчі України. Слідчий – це свого роду детектив.

Слідчий у кримінально-процесуальному праві – посадова особа, уповноважена здійснювати попереднє слідство у кримінальній справі, а також інші повноваження, передбачені процесуальним законодавством.

Прийти в професію може будь-яка людина з юридичною освітою, а от працювати далі зможе не кожен – доведеться постійно стикатися з людським горем, витримає це тільки по-справжньому сильна людина.

Навчально-науковий інститут підготовки слідчих і криміналістів Національної академії внутрішніх справ є провідним підрозділом, на який покладено обов’язки підготовки висококваліфікованих слідчих.

Жартівливі свята:

День егоїста

Свято незапланованих безумств

Народні прикмети

1 липня наші предки відзначали День Ярила, або день палючого сонця. 1 липня вважалося маківкою літа, тож люди вірили, що саме сьогодні настає найкращий час починати косовицю і збирати лікарські трави. Також, люди вважали, що на Ярила можна побачити безліч надприродних явищ – дірки в землі, які ведуть на протилежну частину світу, або своїх зниклих родичів. Це ставало можливим через те, що сонце уповільнювало свій хід і відкривалося потойбіччя.

Народні прикмети 1 липня наступні:

Туман зранку на Ярила стелиться – негоди не буде.

Зранку немає роси – варто вдень чекати дощу.

Якщо латаття ледь видно над водою – ввечері буде дощ.

1 липня: історія в картинках

1804 – народилася Жорж САНД, французька письменниця;

1899 – народився Генрі “Індіана” ДЖОНС, археолог, по його образу знято одноіменні пригодницькі фільми;

1945 – народилася Дебора ХАРРІ, солістка американської групи Blondіe;

1961 – народилася принцеса ДІАНА;

1967 – народилася Памела АНДЕРСОН, фотомодель, акторка (“Рятувальники Малібу”);

1977 – народилася Лів ТАЙЛЕР, американська кіноактриса, фотомодель, дочка лідера групи Aerosmіth Стіва ТАЙЛЕРА;

2002 – помер Михайло КРУГ, співак і композитор, зірка шансону;

2004 – помер Марлон БРАНДО, американський актор.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити