image
 |  0 1 Серпня 2020 | 08:00

1 серпня. Цей день в історії: 530-ліття Запорозького козацтва. Помеpла Леся Українка. Почалась Перша світова війна

213-й день року (214-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 152 дні.

Події

1192 — армія Річарда Левове Серце висадилася в районі Яффи та завдала поразки військам Саладина.

1291 — три кантони Швіц, Урі і Унтервальден підписали в Рютлі союзний договір «на вічні часи», щоб разом боротися із ворогами — нове державне об'єднання стало прообразам Швейцарської конфедерації.

1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов'ях Дніпра, козаки взяли на абордаж османську галеру, з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.

1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1793 — у Французькій республіці введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.

1806 — німецькі держави Баварія, Вюртемберг, Баден, Гессен-Дармштадт, Нассау (обидві лінії), Берг, ерцканцлер Дальберг і вісім інших німецьких князівств оголосили про свій вихід із складу Священної Римської імперії.

1914 — через чотири дні після оголошення Австро-Угорською імперією війни Королівству Сербія, Німецька імперія і Російська імперія оголосили війну одна одній, у Французькій республіці проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Французьку республіку. Протягом наступних трьох днів Російська імперія, Французька республіка, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорської імперії та Німецької імперії. Почалась Перша світова війна, котра забрала життя 20 мільйонів людей.

1920 — у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами.

1923 — Раднарком УРСР прийняв рішення про початок українізації.

1924 — у Буенос-Айресі (Аргентина) засновано українське товариство «Просвіта».

1941 — на зайнятій німцями території Західної України створено дистрикт «Галичина» з центром у Львові.

1943 — під Делятином нацисти розгромили загін Сидора Ковпака. З бойового донесення командира з'єднання: «Вранці 1 серпня противник кинув на висоту Шевка свою піхоту. Підпустивши її близько 8 і 9 роти 1 СБ впритул розстріляли її. Обхідні маневри супротивника із заходу, північного заходу і півдня теж були безрезультатними. Тоді нацисти обрушили на позиції партизан авіацію. Нальоти тривали безперервно з ранку до повної темряви. Результати цих нальотів були невеликі, але авіація сильно вимотувала особовий склад, виснажений переходами і голодуванням. Всього працювало безперервно 9 бомбардувальників.»

1944 — о 17:00 за Варшавським часом почалося повстання у Варшаві (Варшавське повстання 1944 року).

1977 — у Києві відкрито Центральний будинок художника.

1990 — 500-ліття Запорозького козацтва.

1991 — Президент США Джордж Герберт Вокер Буш у Києві виголосив промову, в якій однозначно висловлювався за збереження СРСР і підтримку М. Горбачова.

1997 — у Військово-Морських Силах Збройних Сил України на підводному човні, який отримав назву «Запоріжжя», піднятий Військово-морський прапор України.

2016 — На базі частини ремонтних цехів ПАТ «Запоріжсталь» утворився Запорізький ливарно-механічний завод (Запоріжжя)

Народились

1520 — Сигізмунд II Август, польський король, один з ініціаторів польсько-литовської унії.

1744 — Жан Батист Ламарк, творець еволюційної теорії, попередник Чарльза Дарвіна. Разом з німецьким природодослідником Готфрідом Рейнхольдом Тревіанусом ввів термін «біологія».

1754 — Сильвестр (Лебединський), український філософ та богослов, духовний письменник, єпископ Полтавський і Переяславський.

1896 — Петро Самутин, український військовий діяч, генерал-хоружний Армії УНР, організатор УВВ.

1906 — Дезидерій Миллий, український художник

Померли

1115 — Олег Святославич, руський князь з династії Рюриковичів. Патріарх роду Ольговичів.

1913 — Леся Українка, письменниця, поетеса, громадський діяч. Похована у Києві на Байковому кладовищі.

1931 — Микола Юнаків, генерал-полковник, один з найвищих рангом генералів Армії УНР.

1969 — Борис Гмиря, видатний український оперний і камерний співак (бас). Народний артист СРСР (1951), лауреат Сталінської премії (1952).

1997 — Святослав Ріхтер, український радянський піаніст-віртуоз.

2014 — Валентин Белькевич, білоруський та український футболіст та футбольний тренер.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити