image
 |  2 24 Жовтня 2018 | 17:43

10 осіб затримали за підозрою у заволодінні 20 мільйонами доларів «Ощадбанку»




Прокурорами САП погоджено повідомлення про підозри 10 особам у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами АТ «Ощадбанк».
Про це пише у Фейсбук Спеціалізована антикорупційна прокуратура.
Досудовим слідством встановлено, що протягом вересня 2013 – січня 2014 років бенефіціарні власники групи «Креатив», діючи за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ «Креатив», службовими особами АТ «Ощадбанк», ТОВ «ЗМЖ», працівниками ПАТ «Креатив Груп» і ТОВ «Кредитне Брокерське Агентство», заволоділи грошовими коштами, отриманими ПрАТ «Креатив» в АТ «Ощадбанк» за договором кредитної лінії в сумі 20 млн. дол. США, що на момент вчинення злочину складало 160 млн. грн.
При цьому, вищевказаний договір кредитної лінії є таким, що укладений в порушення вимог кредитної політики АТ «Ощадбанк» та таким, що ніколи не був забезпечений заставою майнових прав.
Зокрема, як встановлено пізніше господарськими судами, поставки товару по угоді, право вимоги по якій на суму понад 100 млн. грн. банком взято в якості забезпечення кредиту, не здійснювались.
Таким чином АТ «Ощадбанк», безпідставно, в порушення вимог Кредитної політики вказаного державного банку уклав з ПрАТ «Креатив» договір кредитної лінії на суму 20 млн. дол. США (або 160 млн. грн.) хоча наявне забезпечення дозволяло видати кредит на суму не більше 7 млн. дол. США (або 56 млн. грн.).
16.01.2014 року одразу після здійснення АТ «Ощадбанк» видачі кредитних коштів ПрАТ «Креатив» шляхом перерахування 20 млн. доларів США на розрахунковий рахунок ПрАТ «Креатив», відкритий в філії – Кіровоградське обласне управління АТ «Ощадбанк», вказані кредитні кошти були привласнені та виведені з цього товариства тодішніми бенефіціарними власниками групи «Креатив» на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під видом виконання контрактів з поставки тропічної олії, чого насправді також не було.
У подальшому за рахунок указаних коштів тодішніми бенефіціарними власниками групи «Креатив» на підконтрольну їм компанію-нерезидента придбано корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів було використано на власні потреби.
Наразі затримано і повідомлено про підозру 10 осіб.
Серед них два чинних і один колишній працівник банку, у тому числі заступник голови правління Банку, які готували документацію щодо видачі кредиту і приховували від інших задіяних служб наявні невідповідності і порушення у документах позичальника. Їх дії прокурорами кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.2 ст.28, ч.2 ст.364, ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 КК України.
Також, про підозру за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України повідомлено оцінювача, яка надала оцінку майновим правам за фіктивним договором поставки, що були прийняті банком в якості забезпечення кредиту.
Крім того, повідомлення про підозру вручені колишнім керівникам - головному бухгалтеру і працівникам підприємств групи «Креатив» (5 осіб), які для досягнення спільного умислу із заволодіння коштами банку здійснили підробку низки документів, договорів і безпосередньо здійснювали легалізацію коштів, шляхом їх перерахування у безготівкову форму.
Затримано та повідомлено про підозру й сина чинного народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи «Креатив» (на той час) набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон», придбані за рахунок коштів банку.
Їм інкриміновано дії, передбачені ч.5 ст.191 (окремим як пособництво у вчиненні вказаного злочину), ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК України.
Прокурорами САП внесено до суду відповідні клопотання щодо усіх підозрюваних про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 5 до 150 млн. грн. залежно від ролі кожного з учасників.




Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити