image
 |  7 11 Січня 2020 | 08:00

10 січня. Цей день в історії: міжнародний день заповідників та національних парків

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 11 січня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

11 січня — 11-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 354 дні (355 днів — у високосні роки).

Всесвітній День “дякую”

Нас з дитинства навчають казати чарівне слово “дякую”. Воно виражає зичливість та повагу, а тому це слово вирішили вшанувати та запровадили на його честь свято. Всесвітній День “Дякую”відзначають 11 січня за ініціативою ООН та ЮНЕСКО. Запровадили таку дату аби нагадати людям про можливість гарних манер та вміння висловлювати вдячність. Чернігівці кажуть, що слово “дякую” чи не одне з найбільш уживаних. В тім використовують його зазвичай автоматично, як прояв ввічливості. Психологи кажуть, що слово “дякую” дійсно чарівне і здатне творити дива. Крім того слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують позитив та покращують взаємовідносини. А тому частіше кажіть «дякую» і тоді добрих справ у вашому житті буде більше. Довідка ДивенСвіт: В Україні Всесвітній День “дякую” відзначають втретє.

Міжнародний день заповідників та національних парків

Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі. Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. Всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку.

Іменини

Православні: Марко, Іван, Тадей, Георгій, Веніамін, Маркел, Лаврентій, Ганна, Єгор, Юрій

Народні прикмети

11 січня Церква вшановує пам’ять 14 тисяч Віфлеємських немовлят. У давнину цього дня було прийнято в сутінках відпочивати на печі та лежанці, розповідати дітям казки і загадувати загадки. Молодь проводила час на посиденьках. Наші пращури цього дня слідкували за вітром і хмарами: якщо вітер дув з півночі, а небо при цьому було безхмарним, то слід очікувати морозу.

День в історії

1569 рік – в Англії, в соборі Св. Павла відбулася перша в світі лотерея.

1759-й – у Філадельфії (штат Пенсільванія) почала роботу перша у США страхова компанія.

1909 рік – із Нью-Йорка у Філадельфію вирушають учасниці перших жіночих автоперегонів.

В 1922-му чотирнадцятирічний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, котру врятували від смерті від діабету за допомогою ін’єкції екстракту підшлункової залози, в якому містився інсулін.

1960-го в СРСР створено Центр підготовки космонавтів.

1981 року команда з трьох британців під керівництвом сера Ранульфа Фіннеса завершила найдовшу за відстанню і найкоротшу за тривалістю експедицію через Антарктику, досягнувши бази Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

2008 рік – Олексій Михайличенко призначений головним тренером збірної України з футболу (працював до кінця 2009 року, не виконавши завдання виходу на ЧС-2010).

В цей день народилися

1859-й – Джордж Керзон, англійський державний діяч, політик-консерватор. Автор “Лінії Керзона”, яка є основою сучасного українсько-польського кордону.

1875 року – Рейнгольд Глієр, російський, український і радянський композитор, диригент, педагог.

Учитель Прокоф’єва, Ревуцького й Лятошинського. Уродженець Києва. Був викладачем Київського музичного училища, яке назване його ім’ям.

В 1906-му народився Альберт Гофманн, швейцарський хімік і літератор, широко відомий як “батько-винахідник” наркотику ЛСД.

Дослідження Гофманном лізергінової кислоти, центрального загального компоненту алкалоїдів спориньї, призвело до синтезу ЛСД-25 в 1938 році Через п’ять років, повторюючи синтез майже забутої речовини, доктор Гофманн відкрив психоделічний ефект ЛСД після випадкової абсорбції речовини через кінчик пальця.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити