image
 |  4 15 Червня 2020 | 12:38

100 років тому випадково винайшли морозиво: як це було?

15 червня 1851 року в американському місті Балтімор Джекоб Фуссель заснував першу у світі фабрику із виробництва морозива. Після цього десерт перестав бути привілеєм багатих.

З Китаю мандрівник і купець Марко Поло привіз у ХVІІІ столітті в Іспанію секрет виготовлення фруктового морозива.

У 1649 році французький кулінар Жерар Тісайн придумав оригінальний рецепт ванільного морозива, у яке окрім льоду та фруктів добавлявся цукор та молоко.

Перший патент, пов'язаний з виробництвом морозива, з'явився у 20-х роках минулого століття у США. Тоді власник фабрики, що займалася виробництвом різноманітних солодощів, Християн Нельсон випадково занурив звичайне морозиво у шоколад. Ці солодощі так сподобалися йому, що він вирішив узаконити право на використання цього виду морозива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 червня. Цей день в історії: народився український кіноактор, сценарист Іван Миколайчук

Є і друга версія того, чому морозиво називається ескімо. Втрутилися в історію французи. Шарль Жерве торгував морозивом на паличці, покритим шоколадною глазур'ю, в кінотеатрах. Скільки його відвідувачі насолоджувалися смаком безіменних холодних ласощів, не повідомляється. Було це до тих пір, поки один з кіноманів, присутніх на сеансі документального кіно про ескімосів, не назвав морозиво "ескімо".

Перше ескімо, яке з'явилося на пострадянському просторі в 1935 році, мало форму циліндра. Пізніше з'явився овал і прямокутник зі скошеними кутами.

Тепер не те що форма змінилася, а й класичному шоколаду знайшли заміну. Зверху морозиво покривають фруктовою або карамельною глазур'ю. Для поліпшення смакових якостей додають горіхи або інші посипання. Кардинально змінюють виробники і склад самої основи. Загалом, тепер морозиво ескімо стало, скоріше, видом фасування, ніж сортом холодних ласощів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити