image
 |  4 12 Серпня 2022 | 08:00

12 серпня. Цей день в історії: в Україні вирішено закрити всі витверезники

12 серпня - цей день в історії

1323 - Новгород і Швеція після затяжної тридцятирічної війни уклали Ореховський мир.

1896 - в США (Аляска) на річці Клондайк знайдена золота жила (у наш час слово клондайк стало прозивним і позначає нечуване багатство, яким потрібно заволодіти).

1898 - США приєднують Гавайські острови.

1919 - об'єднані армії УНР почали наступ на радянсько-українському фронті.

1950 - Міністерство оборони США випустило керівництво як треба захищатися від ядерної атаки, це змусило населення масово будувати підземні бункери (на дану тему в Голлівуді вийшло кілька комедійних фільмів).

1960 - у штаті Флорида (США) з мису Канаверал був запущений перший телекомунікаційний супутник - Echo One.

1991 - в Англії заборонено вигул бійцівських собак без намордників, їх розведення і продаж (довгий час в Британії були популярні підпільні собачі бої, також доведено, що бійцівські собаки без намордника небезпечні для людей).

1994 - у кінопрокат США надходить фільм "Природжені вбивці" культового режисера Олівера Стоуна (у фільмі зображений цинізм ЗМІ, насильство в сім'ї, використані незвичайні прийоми зйомки).

1999 - в Україні вирішено закрити всі витверезники (дане приміщення раніше називалося "Притулок для сп'янілих", втім в наш час всіх п'яних забирають у відділення міліції).

2000 - жахлива катастрофа у складі Північного флоту Росії: у Баренцевому морі атомний підводний човен "Курськ" затонув на глибині 108 метрів в результаті катастрофи, офіційна версія вибух торпеди (втім зважаючи на цілковиту секретність істинні причини з'ясувати не представляється можливим).

12 серпня - народились:

1774 - англійський поет-романтик Роберт Сауті (написав знамениту казку "Три ведмеді", яку для російських читачів адаптував Лев Толстой).

1822 - німецький астроном Генріх Луї д'Арре (відкрив планету Нептун).

1887 - австрійський фізик Ервін Шредінгер (вважається одним із засновників квантової механіки, був учасником багатьох академій наук світу, володар Нобелівської премії).

1904 - спадкоємець російського трону Цесаревич Олексій (єдиний син імператора Миколи II, був розстріляний 17 липня 1918 разом з батьками, сестрами і слугами).

1926 - американський кіноактор і режисер Джон Дерек (також був успішним фотографом для журналу "Playboy").

1930 - американський мільярдер, філантроп Джордж Сорос (прославився своїми фінансовими спекуляціями, але все в рамках закону).

1969 - англійська поп/фолк-співачка Таніта Тікарам (зберігає репутацію однієї з найпоетичніших і загадкових поп-співачок).

1971 - американський тенісист, 14-разовий переможець турнірів Великого шолома, був першою ракеткою світу протягом 286 тижнів (на сьогоднішній день рекорд), Піт Сампрас.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити