image
 |  5 13 Грудня 2019 | 08:00

13 грудня. Цей день в історії: Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча»

Найважливіші події в Україні і світі, дні народження знаменитостей.

13 грудня – день Андрія Первозванного або Калита. В ніч на Андрія незаміжні дівчата ворожать на долю, а парубки – збиткують.

Події:

1577 — англійська ескадра з 5 кораблів (164 члени екіпажу) на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі. Дрейк повернувся на батьківщину через три роки і став першим британцем, який здійснив навколосвітнє плавання.

1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.

1642 — голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія. За кілька тижнів до того він же відкрив острів біля узбережжя Австралії, нині – Тасманія.

1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.

1917 — Курултай проголосив Кримську Народну Республіку.

1942 — футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.

1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

1981 — остерігаючись щораз більшої популярності незалежного профспілкового об’єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил СРСР, голова Ради Міністрів країни, генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан. Він був призупинений 31 грудня 1982 і скасований 22 липня 1984.

1994 — у Массачусетському технологічному інституті (США) відбулась перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web, створеного як міжнародна асоціація для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті.

2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча».

Народилися:

1553 — Генріх IV (+1610), король Франції з 1589, автор Нантського едикту.

1720 — Карло Ґоцці, італійський (венеційський) драматург і поет.

1797 — Генріх Гейне, один з найбільш визначних німецьких поетів, публіцистів і критиків XIX століття.

1816 — Ернст Вернер фон Сіменс, німецький електротехнік, винахідник, засновник компанії «Сіменс» († 6.12.1892).

1877 — Микола Леонтович, український композитор, хоровий диригент, фольклорист, педагог, громадський діяч, автор всесвітньо відомої обробки «Щедрика» (Carol of the Bells).

1893 — Микола Хвильовий, український прозаїк, поет, публіцист, один з основоположників пореволюційної української прози.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити