image
 |  115 13 Липня 2024 | 08:00

13 липня. Цей день в історії: Сергій Бубка встановив свій п’ятий світовий рекорд

1793 – 50-річний французький революціонер, оратор, письменник Жан Поль Марат, одна з найпомітніших постатей Французької революції, був убитий у ванній кімнаті жирондисткою Шарлоттою Корде, котра проникла до нього під виглядом журналістки.

1837 – Королева Вікторія переїхала з палацу Сент-Джеймс у Букингемський палац, який став основною резиденцією монархів Великої Британії.

1920 – Постановою Раднаркому УСРР створено Товариство Червоного Хреста України. У 1923 році Товариство увійшло в Союз товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР, який став членом міжнародної організації Червоного Хреста.

1923 – Англійський парламент схвалив внесений леді Астор законопроект, що забороняв продаж спиртних напоїв особам, молодшим 18 років.

1930 – Матчем Мексика — Франція на стадіоні «Посітос» в Монтевідео (Уругвай) відкрився перший Чемпіонату світу з футболу, який пройшов за участі тринадцяти команд з Америки і Європи. Переможцем турніру стала збірна Уругваю, яка у фіналі обіграла команду Аргентини.

1939 – Френк Сінатра записав свою першу платівку з титульною піснею «From the Bottom of My Heart».

1973 – Після двох років роботи в Англії вийшов перший диск групи «Queen» під одноіменною назвою. Лідер-вокаліст Фредді Меркюрі написав п’ять із десяти композицій, гітарист Браян Мей зробив внесок чотирма піснями, включно зі «Doing All Right» і ще одну написав барабанщик Роджер Тейлор.

1985 – На змаганнях у Парижі Сергій Бубка встановив свій п’ятий світовий рекорд і першим у світі подолав у стрибках з жердиною висоту 6 метрів.

Народилися

1934 – Воле Шоїнка, нігерійський письменник (Лев і перлина, Інтерпретатори), лауреат Нобелівської премії (1986).

1938 – Мирослав Михайлович Скорик, український композитор і музикознавець; герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка; внучатий племінник Соломії Крушельницької.

1940 – Патрік Сюарт, американський актор (Історії Лос-Анжелеса, Теорія змови). 80 років з дня народження.

1942 – Гаррісон Форд, американський актор (Індіана Джонс, Зоряні війни, Американське графіті, Втікач, Сабріна, Неприборкуваний, Власність диявола, Шість днів, сім ночей, Випадкові серця).

1967 – Бенні Бенассі (Марко Бенассі Генесер), італійський диск-жокей («Illusion», «Satisfaction») i музичний продюсер.

Також, 13 липня 2015 року, о 14-49 за київським часом космічний апарат «New Horizons» американського космічного агентства NASA, запущений 19 січня 2006 року вперше в історії людства наблизився до карликового об’єкта Сонячної системи Плутон, який раніше вважався планетою. Знімок зроблено з відстані близько 13 тисяч кілометрів і був отриманий на Землі 20 липня разом із першими знімками високої роздільної здатності супутника Плутона – Харона. На борту «New Horizons» знаходиться капсула з часткою праху американського астронома Клайда Томбо, який відкрив Плутон 18 лютого 1930 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити