image
 |  0 13 Серпня 2022 | 08:00

13 серпня. Цей день в історії: Міжнародний день шульги

3 серпня відзначається Міжнародний день лівші.

 У 1642 році Христіан Гюйгенс знайшов крижану шапку на південному полюсі Марсу.

1907 рік — у Нью-Йорку з'являються перші таксі.

1912-го французький лікар Г. Одін оголосив про відкриття вірусу раку.

Вперше рак був описаний в єгипетському папірусі приблизно в 1600 до н.е. У папірусі розповідається про кілька форм раку молочної залози і повідомляється, що від цієї хвороби немає лікування. Назва «рак» походить від введеного Гіппократом терміну "карцинома" на позначення злоякісної пухлини з перифокальним запаленням. Її форма нагадує зовні краба Гіппократ описав кілька видів раку, а також запропонував термін oncos. Нині кожний 270 українець має діагноз рак.

У 1913 році у Шеффілді виплавлено першу нержавіючу сталь

1961-й — у Берліні почалось спорудження загорожі, що відділяла західну і східну частини міста. 15 серпня дротяні загорожі почали замінювати бетонною стіною висотою до 5 метрів, з колючим дротом і сторожовими вишками.

1989 року в Австралії сталася найбільша аварія в історії повітроплавання на повітряних кулях.При зіткненні двох повітряних куль один з них упав, що привело до загибелі 13 чоловік.

У 2002-му видатний російський хірург Ренат Акчурін представив у Москві унікальний прилад, за допомогою якого можна робити надзвичайно складні операції на серці без його зупинки.

2004-го було створено перший подкаст.

З технічного погляду Podcast — цифровий медіа-файл, або низки таких файлів, які розповсюджуються інтернетом для відтворення на портативних медіа-програвачах чи персональних комп'ютерах. За змістом вони можуть нагадувати радіо-шоу, звукову виставу, містити інтерв'ю, лекції чи будь-що інше. Цей новий спосіб поширення аудіо та відео через мережу Інтернет існує лише кілька років і дозволяє створювати матеріали кожному бажаючому. Цим подкастинг і відрізняється від, наприклад, радіостанції, де працюють професійні журналісти. Подкастинг не лише можна створити будь-кому, але й надати його для перегляду чи прослуховування кожному, хто зацікавиться в Інтернеті.

У цей день народилися:

 У 1899 році — Хічкок Альфред, англійський кінорежисер.

Його ім'я пов'язане зі становленням жанру "трилерів" та з поняттям "саспенс" ("невизначеність") у кіно. Хічкок умів майстерно створювати в своїх фільмах атмосферу тривожної невизначеності, сторожкого очікування, передчуття чогось жахливого.

Серед улюблених кінематографічних прийомів Хічкока зйомка "з очей" персонажа. Хічкоку також приписується винайдення техніки надшвидкого монтажу, яскраво продемонстрованого в знаменитій сцені вбивства в душі у фільмі "Психо". Зараз цю манеру монтажу часто називають "MTV-монтажем", бо в 1990-х її широко задаптували режисери відеокліпів, що демонструвалися на телеканалі MTV. Такий монтаж став також часто застосовують у трейлерах.

1926 року народився Фідель Кастро, кубинський політик та революціонер.

1 серпня 2006 року у зв'язку з курсом реабілітації після операції на кишечнику тимчасово передав керування країною своєму молодшому братові Раулю Кастро. 19 лютого 2008-го Фідель офіційно відрікся від влади на користь свого брата, Рауля Кастро.

13 серпня 1984 року народилася Олена Бондаренко, перша ракетка України.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити