image
 |  50 13 Січня 2021 | 08:00

13 січня. Цей день в історії: Щедрий Вечір або свято Меланії

13-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 352 дні (353 дні — у високосні роки).

Щедрий Вечір або свято Меланії.

Події

1510 — московське військо ввійшло до Пскова. Знищена Псковська республіка.

1610 — Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.

1681 — у Бахчисараї підписано договір, який завершив московсько-турецьку війну 1676—1681 і встановлював перемир'я між країнами терміном на 20 років. Згідно з Бахчисарайською угодою Османська імперія визнала Україну за Московією.

1854 — Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент — акордеон.

1916 — головний начальник Одеського Військового Округу і Генерал-губернатор Ебєлов видав обов'язкову постанову № 18415, якою перевізникам заборонено відмовлятися везти пасажирів, а також грубо поводитися з пасажирами і вимагати від них оплати понад встановлену таксу. Штраф — 3 тисячі рублів, або 3 місяці тюремного ув'язнення.

1919 — у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до дійсної служби.

1928 — у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1934 — у Радянському Союзі запроваджено новий вчений ступінь — «кандидат наук».

1936 — польський суд засудив до страти Степана Бандеру, Миколу Лебедя, Ярослава Карпинця (замінено на довічне ув'язнення).

1942 — почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).

1942 — Конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1943 — А. Гітлер видав директиву про тотальну мобілізацію матеріальних засобів та людських ресурсів Німеччини.

1949 — радянська пропаганда оприлюднила фейкову інформацію про те, що агентурна розвідка здобула в Пентагоні і Ленглі план нападу на СРСР — Операція «Дропшот» (Dropshot).

1953 — у радянських газетах «Правда» та «Известия» опубліковано повідомлення ТАРС про розкриття «змови кремлівських лікарів, винних у смерті вищих керівників КПРС, радянського уряду та збройних сил»: дев'ять провідних лікарів, більшість з яких євреї, звинувачувались у вбивстві секретаря ЦК Андрія Жданова та начальника ГПУ Радянської армії Олександра Щербакова. Через три місяці, уже після смерті Сталіна, «справу лікарів» було оголошено фальсифікацією, а з підозрюваних, двоє з яких померло під час слідства, знято обвинувачення.

1957 — компанія Wham-O почала випуск фризбі.

1965 — Губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1989 — у всій Великій Британії комп'ютери були вперше паралізовані вірусом «Friday the 13th» («П'ятниця, 13-те»), відомим також під назвою «Jerusalem», котрий періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п'ятницю.Чоловік з литовським прапором перед радянським танком. 13 січня 1991

1991 — у Литві відбулись криваві сутички між підрозділами радянської армії і місцевим населенням, спровоковані Кремлем, що намагався запобігти виходу республіки з СРСР. Штурмом взятий телецентр. У Литві цей день відзначається як день оборони свободи.

1992 — Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 — Республіка Кіпр визнала незалежність України.

1993 — у Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».

1999 — 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду «Чикаго Булз» і припиняє професійну кар'єру баскетболіста.

2000 — про свою відставку з поста глави компанії «Microsoft» заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Ґейтс.

2015 — Теракт під Волновахою в ході російської збройної агресії проти України.

Народились

1827 — Микола Бекетов, український фізико-хімік, професор кафедри хімії Харківського університету (1855—1887), започаткував харківську фізико-хімічну школу. Батько українського архітектора Олексія Бекетова. Брат ботаніка Андрія Бекетова.

1875 — Володимир Сінгалевич, український політично-громадський діяч, правник.Левко Мацієвич

1877 — Левко Мацієвич, український інженер-конструктор, винахідник, політичний діяч; перший український авіатор (†1910).

1893 — Павло Гарячий, український військовий діяч, сотник Армії УНР.

1894 — Євген Онацький, провідний діяч ОУН, громадський діяч, журналіст і науковець.

Померли

1833 — Андрій Меленський, український архітектор російського походження, перший головний архітектор міста Києва.

1916 — Сергій Уточкін, видатний одеський льотчик, спортсмен, один з найперших одеських футболістів.

1940 — Михайло Ситенко, український хірург-ортопед, травматолог, ім'я якого носить Український науково-дослідний інститут ортопедії та травматології у Харкові. Працював у галузі воєнно-польової хірургії, кісткової пластики, травматології, опрацював низку оригінальних операцій.

1943 — Василь Івахів, перший Шеф Штабу УПА, загинув у боях з німцями біля Колок.

1954 — Андрій Лівицький, президент УНР в екзилі.

2013 — Михайло Горинь, український правозахисник, дисидент і політв'язень радянських часів, Народний депутат України 1-го скликання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити