image
 |  2 14 Червня 2020 | 10:55

14 червня – Собор усіх святих 2020: як святкувати?

У неділю, 14 червня, православна церква відзначає пам'ять усіх святих. Це свято присвячене вшануванню всіх угодників Божих, від самих ранніх століть християнства.

Як повідомляє «OBOZREVATEL», дата свята є перехідною та доводиться на першу неділю після Дня Святої Трійці, тобто на 8-му неділю після Великодня.

День всіх святих: історія свята

Пам'ять Святих шанувалася ще з ранніх часів християнства, коли святими називали всіх, хто в хрещенні отримав нове життя і належав відтепер Ісусу Христу.

Першими святими, яких церква шанувала особливим чином, були мученики – ті, хто помер за віру. Оскільки невідомо, скільки всього святих у християнстві, церква встановила день, у який прославляє всіх, хто догодив Богові.

Собор усіх святих: традиції

У День всіх святих в усіх православних храмах здійснюється святкова літургія, а молитви цього дня прославляють Бога як єдине джерело святості та висловлюють віру в святих – послідовників Ісуса Христа.

На ранковій службі традиційно читаються всі Євангелія, які оповідають про Воскресіння Спасителя. Також у вірян прийнято просити мучеників про допомогу в різних справах і сферах життя.

День всіх святих у католиків

Католицька церква відзначає День всіх святих щорічно 1 листопада, на наступний день після ночі Хеллоуїна. Це одне з десяти головних свят римсько-католицького літургійного року, яке має ранг великого торжества.

Давньоанглійською мовою передсвяткова ніч називалася All Hallows Even («вечір усіх святих»). Згодом назву було скорочено до сучасної– Halloween.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духів день 2020: як святкувати та чого не можна робити після Трійці?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити