image
 |  0 14 Серпня 2020 | 08:00

14 серпня. Цей день в історії: закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні

ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 14 серпня: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

14 серпня — 226-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 139 днів.

Свята

Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (Маковія, Медовий Спас)

Свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку.

Іменини

Тимофій, Олександр, Дмитро, Леонтій, Федір, Софія.

Народні прикмети

14 серпня відзначається свято Походження Хреста Господнього (Перший Спас). Наші пращури говорили, що у Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і різна погода, тобто погоду у цей день передбачити було складно.

Якщо все таки у цей день буде дощ, то мало пожеж буває. З цього дня починаються проводи літа, може бути перший ранній нічний заморозок, початок холодних рос.

День в історії

1385 — укладено Кревську унію, угоду між Королівством Польським і Великим князівством Литовським, що передбачала об’єднання цих країн в єдину державу.

1457 — надруковано першу книгу, дата виходу у світ якої точно відома (близько 3 років після Йогана Ґутенберґа).

1687 — козацькі полки і московське військо повернулися з невдалого Кримського походу.

1775 — (за іншими даними 3 серпня) Катерина ІІ видала імператорський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.

1880 — закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні (будову розпочато 1248 року).

1916 — в ході Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.

1936 — на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулись змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.

1947 — Пакистан та Індія здобувають незалежність від Великої Британії опівночі. Пакистан святкує цю подію 14 серпня, Індія — 15 серпня.

1971 — проголошено незалежність Бахрейну.

1980 — на Ленінській верфі у Ґданську (Польська Народна Республіка) під проводом Леха Валенси 17000 робітників починають страйк, що став початком демократизації Польщі і повалення комуністичного уряду Ярузельського.

1992 — розпочався грузино-абхазький конфлікт.

2013 — сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після розгону силовиками таборів протестувальників проти військового перевороту.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити