image
 |  0 14 Січня 2020 | 08:00

14 січня. Цей день в історії: Старий новий рік: звичаї і традиції

У вівторок, 14 січня, свої іменини відзначають Олександр, Опанас, Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Веремій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Платон, Федосей, Федот, Фульгент, Яків.

Також у цей день святкується Старий Новий рік та православне свято Обрізання Господнє.

Старий Новий рік

Старий Новий рік завершує низку новорічних свят, які найбільш активно відзначаються в Україні. 14 січня заведено відзначати Новий рік за старим стилем, який відображає 13-денну розбіжність між юліанським і григоріанським календарями. Вчені підрахували, що з 2100 року його почнуть відзначати вже 15 січня, оскільки різниця між календарями збільшиться на один день.

Наші пращури називали Старий Новий рік Щедрим вечором. Ця назва пішла від головної традиційної страви, яку подавали на святковий стіл - щедрої куті. На відміну від різдвяної, така кутя на Старий Новий рік заправлялася не просто олією, а свинячим жиром або салом.

На святковий стіл готували вареники з сюрпризами, як своєрідне ворожіння на Старий Новий рік. У начинку додавали цукор, монетку, ґудзик, перець та інші "сюрпризи". Залежно від отриманої начинки кожен член сім'ї очікував від нового року багатства, врожаю, здоров'я або ж біди. Головне - не зламати зуби від такого частування. Ще традиційними стравами на Старий Новий рік були свинина, сало, птиця, вареники, пироги, млинці.

Засівання на Старий Новий рік

Із самого ранку хлопці (дівчата засівати не ходили) набирали в рукавички й кишені зерна (жито, пшеницю, овес) й, дочекавшись закінчення ранкової церковної відправи, починали засівати. Спочатку власну домівку, потім у хрещених батьків, родичів, знайомих і сусідів.

Господар щедро винагороджував (особливо перших) засівальників гостинцями й грішми. Ходили інколи і цілі ватаги з козою та вертепом. Годилося також у цей день віншувати Василів. А, загалом, це свято проводили благоговійно з церковними або домашніми молитвами.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Обрізання Господнє

14 січня православні християни відзначають історичну для себе подію — Обрізання Господнє, яке проводили на восьмий день після народження Ісуса Христа. Про цю подію нам повідало Євангеліє від Луки.

Обряд обрізання визначав приналежність дитини до Богообраного іудейського народу. Це був обряд на зразок християнського хрещення. До Обрізання Господнього також підійшли надзвичайно відповідально. Євангеліє говорить, що Пресвята Богородиця Марія і Йосип, що став уявним батьком Ісуса, принесли народжене немовля до храму. По закінченню Обрізання Господнього дитину нарекли ім'ям Ісус (Спаситель).

Події

1700 - Петро I звелів російським дворянам носити короткі європейські костюми замість старовинної довгого одягу;

2005 - космічний зонд "Гюйгенс" здійснив посадку на Титан;

2010 - Годинники кінця світу переведені на одну хвилину назад.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити