image
 |  0 14 Жовтня 2021 | 08:00

14 жовтня. Цей день в історії: на Волині зродилась УПА

В урочищі Вовчак на Волині зродилась Українська повстанська армія — військово-політичне формування, що діяло в Україні протягом 1942-1956 років, озброєне крило ОУНР, єдина збройна сила, яка в період Другої Світової війни воювала за незалежність Української держави.

1066 - битва при Гастингсі: англосаксонські війська короля Гарольда II розбиті нормандцями на чолі з герцогом Вільгельмом. Гарольд загинув, а Англією став правити Вільгельм I Завойовник.

1529 - закінчилася облога турками Відня, яка тривала з 27 вересня. Турецька армія, зазнавши поразки, відступила від міських стін ні з чим.

1633 - народився Яків II, король Великої Британії у 1685-1688 рр.

Його нетривале правління ознаменувався спробою повернення Англії в лоно католицької церкви, що в підсумку вартувало йому корони. Всі політичні противники об'єдналися проти короля, не допоміг і розпуск парламенту. У ході так званої "Славної революції" Яків II утік до Франції.

1648 - загони українського полковника Максима Кривоноса взяли Львівський замок.

1670 - під Симбірськом розбиті головні сили Степана Разіна. З 20-тисячного війська врятувалися лише кілька сотень козаків та сам отаман.

1793 - перед революційним трибуналом постала французька королева Марія Антуанетта.

Через два дні вона була страчена як натхненниця контрреволюційних змов та інтервенції.

1805 - у битві біля Ельхінгена (неподалік Мюнхена) французька армія Наполеона розбила австрійців

1806 - у двох боях при Ауерштедті та Йєні французи під командуванням маршала Даву і Наполеона розгромили прусську армію

1809 - підписання Шенбруннського (Віденського) мирного договору між Австрією та Францією, в результаті якого Австрія втратила всі свої південно-західні й східні провінції, 3,5 мільйона підданих, повинна була скоротити свою армію до 150 тисяч осіб і сплатити контрибуцію у 85 мільйонів.

Росія, яка фактично не брала участь у воєнних діях проти Австрії, отримала Тернопільський округ із вузькою смугою в Східній Галичині (400 тисяч мешканців).

1819 - народився Нікола Терещенко, український підприємець і благодійник.

Старший син засновника династії Терещенків Артемія Терещенка.

1843 - уперше прозвучав відомий нам "Весільний марш".

У Потсдамі відбулася прем'єра спектаклю "Сон у літню ніч" за п'єсою Шекспіра, музику до якого написав Якоб Людвіг Феликс Мендельсон-Бартольді.

1851 - в Англії засноване інформаційне агентство "Рейтер" (Reuters).

1860 - у Петербурзі відкрито оперний Маріїнський театр

1882 - народився Імон де Валера, ірландський політичний і державний діяч, один з керівників Пасхального повстання в Ірландії, перший президент партії "Шин Фейн".

Неодноразово був прем'єр-міністром, протягом 14 років - президентом Ірландії.

1884 - Джордж Істман запатентував перший прототип фотоплівки.

Ще через чотири роки він зареєструє торгову марку "Кодак".

1890 - народився Дуайт Ейзенхауер, американський військовий і державний діяч.

Президент США у 1953-1961 рр. (республіканець). Головком союзників у Західній Європі під час II Світової війни, генерал армії.

Дуайт Ейзенхауер - людина 1944 р. за версією журналу "Тайм"

1905 - у Парижі заснована Міжнародна авіаційна федерація (ФАІ), її першим президентом обраний француз Ролан Бонапарт.

1918 - у Сімферополі відбулося урочисте відкриття Таврійського університету.

1919 - у Кам'янці-Подільському відбулося свято присяги: урочиста присяга Директорії, уряду та армії на вірність УНР.

Видано універсал Директорії УНР до українського народу з повідомленням про заснування Священного синоду Української автокефальної православної церкви (насправді автокефальна церква постане через два роки).

1919 - спроба захоплення Києва Червоною армією.

58-ма дивізія і 1-ша Богунська бригада 44-ї дивізії під загальним керівництвом Івана Федька з району Ірпеня підійшли до Києва і захопили його західні околиці. Білогвардійці відійшли на лівий берег Дніпра, проте утримували Печерські висоти та мости.

Близько трьох днів у Києві панувало безвладдя. Червоні війська не мали достатньо сил, щоб оволодіти Києвом, тому 17 жовтня залишили місто.

1919 - загони Нестора Махна взяли Маріуполь.

1920 - наказ Директорії УНР про звільнення голови Ради народних міністрів УНР В'ячеслава Прокоповича та призначення головою РНМ УНР Андрія Лівицького, а його заступником - міністра внутрішніх справ Олександра Саліковського.

Лівицький став останнім главою Радміну УНР на теренах України (його наступник Пилип Пилипчук обіймав цю посаду вже в екзилі).

1920 - Червона армія розбила війська генерала Врангеля біля Каховки.

1920 - Радянська Росія та Фінляндія підписали мирний договір, за яким більша частина Карельського перешийка залишалася за Фінляндією.

1921 - у Києві в Софійському соборі почався Всеукраїнський православний церковний собор, який зібрав близько 500 представників духовенства і мирян.

На ньому була створена незалежна від Російської православної церкви Українська автокефальна православна церква та обрано митрополитом УАПЦ Василя Липківського (21 жовтня).

Собор проголосив три основні засади УАПЦ - автокефалію, соборноправність, українізацію.

Сьогодні - 90-та річниця цієї події

1924 - утворені Таджицька АРСР і Каракиргизька автономна область - майбутні радянські республіки.

1926 - у Лондоні вперше опублікована книга Алана Мілна "Вінні-Пух".

Сьогодні - 85 років від цієї події.

Перше видання "Вінні-Пуха".

1930 - народився Мобуту Сесе Секо (Жозеф-Дезіре Мобуту), президент і диктатор Демократичної Республіки Конго (Заїр) у 1965-1997 рр.

1933 - нацистська Німеччина оголосила про свій вихід із Ліги Націй.

1936 - перша група добровольців у складі 500 осіб прибула до іспанського міста Альбасете для підтримки республіканського уряду в боротьбі з фашистами. Сформовані з добровольців інтербригади стали основою бойових сил республіки.

1939 - командуючий Українським фронтом Червоної армії Семен Тимошенко видав наказ, що підсумовував дії війська СРСР, яке "визволило наших єдинокровних братів трудящих Західної України від гноблення польськими панами, капіталістами й осадниками".

1941 - у Києві ВПЦР скликала нараду всіх православних конфесій Київщини, на якій було проголошено відродження УАПЦ.

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Григорівка Дніпропетровської області; Охтирка Сумської області.

1941 - почалися масові розстріли єврейського населення Кривого Рогу, жертвами яких на 15 жовтня стало від 4 до 5 тис. мешканців міста.

1942 - офіційна дата народження Української повстанської армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1942 - у Гайсині Вінницької області розстріляні 230 євреїв.

1943 - війська Південно-Західного фронту заволоділи містом Запоріжжя, ліквідувавши таким чином Запорізький плацдарм німців на лівому березі Дніпра.

1943 - у Житомирській області німецькі окупанти спалили 135 дворів села Перга Олевського району, загинуло 205 жителів.

1946 - представники 25 країн, які зібралися в Лондоні, вирішили заснувати нову міжнародну організацію з метою сприяти узгодженню й уніфікації промислових стандартів.

Міжнародна організація стандартизації (ISO/ІСО) офіційно почала діяти в лютому наступного року, а ця дата з 1970 р. відзначається як Всесвітній день стандартів.

1947 - американський льотчик-випробувач Чарльз Йєгер у Каліфорнії вперше перевищив на літаку швидкість звуку у керованому горизонтальному польоті.

1949 - у львівській тюрмі на вул. Лонцького замордований Роман Лиско, священик УГКЦ.

У 2001 р. він був беатифікований як блажений священомученик католицької церкви.

1950 - у Нью-Йорку відбувся об'єднаний собор Української православної церкви у США.

Оголошено про утворення єдиної митрополії УПЦ у США. Митрополитом обрано архієпископа Іоанна, його заступником - архієпископа Мстислава.

1962 - початок Карибської кризи: американський літак-розвідник виявив радянські ракети на Кубі.

1964 - Леонід Брежнєв став першим секретарем ЦК КПРС, замінивши на цьому посту Микиту Хрущова.

Таке рішення ухвалив пленум ЦК, організований за відсутності Хрущова, який перебував на відпочинку. Змовники - Брежнєва, Підгорний, Полянський, Шелепін, Семичастний та ін. - відсторонили Хрущова від керівництва партією і країною "за станом здоров'я".

1969 - початок практичної реалізації програми "Інтеркосмос" - запуск першого штучного супутника Землі соціалістичних країн "Інтеркосмос-1".

1970 - у Гаазі ухвалена міжнародна конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік (1971).

1974 - у Києві відкрили республіканський Будинок кіно.

1981 - віце-президент Єгипту Хосні Мубарак обраний президентом - через тиждень після убивства попереднього глави держави Анвара Садата.

1990 - "революція на граніті": на підтримку голодуючих студентів у Києві починають страйкувати й виходити на багатотисячні мітинги в центр міста цілі навчальні заклади, старші класи шкіл і ПТУ.

1992 - у Львові відкрито перший в Україні військовий ліцей, якому присвоєно ім'я Героїв Крут.

1993 - Верховна Рада Криму ухвалила закон, за яким у Криму - всупереч Конституції України - запроваджена посада президента Криму.

1993 - у Києві у храмі Спаса на Берестові відбулася інтронізація Патріарха Київського і всієї України УАПЦ Димитрія (в миру - Володимир Ярема).

1994 - лідер Палестини Ясир Арафат, прем'єр-міністр Ізраїлю Іцхак Рабин та міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес отримали Нобелівську премію миру.

2001 - у Рівному відкрили пам'ятник Симону Петлюрі.

2004 - відкрита станція Київського метрополітену "Сирець".

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com), "Історична правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині на аукціоні продають авто Toyota за 5 тисяч доларів (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити