image
 |  0 15 Серпня 2022 | 08:00

15 серпня. Цей день в історії: В Україні відзначають День археолога

День археолога покликаний привернути увагу до важливої суспільної ролі археології як науки й археологічного фаху.

Щорічно в Україні 15 серпня відзначається професійне свято археологів. До 2008 року це свято в Україні було неофіційним.

Історія свята

Достоменно невідомо, чому святкувати цей день почали саме 15 серпня. Одна з версій веде до часів СРСР і Трипільської експедиції 1940—1950-х років, яку очолювала видатний археолог Тетяна Пассек (день народження — 15 серпня).

За легендою, уперше День археолога святкували 1947 року археологи Волго-Донської археологічної експедиції під керівництвом Бориса Міхліна. Відтоді це свято відзначали всі археологічні експедиції, що перебували на дослідженнях "у полі". Цього дня новачків в багатьох експедиціях посвячують у археологи, часто наслідуючи давні містерії.

До 2008 року свято в Україні було неофіційним. Його було встановлено указом Президента від 6 серпня 2008 року з метою підтримки розвитку вітчизняної археології і дослідження та популяризації археологічної спадщини України.

Щорічно лише Інститутом археології НАН України – головною науковою установою у цій галузі – організовується щонайменше 30 експедицій. Працюють також експедиції музеїв, заповідників, університетів тощо. Дослідження проводяться практично на всій території України.

В Україні археологи зробили одне з найзначніших відкриттів в світі. 1971 роre вони знайшли в кургані Товста Могила, що на околиці міста Покров Дніпропетровської області, скіфську золоту пектораль. Цz прикраса стало відомою на весь світ, а в ООН пектораль назвали однією з найкрасивіших пам'яток старовини.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити