image
 |  128 16 Вересня 2024 | 08:00

16 вересня. Цей день в історії: викрадення та вбивство журналіста Георгія Гонгадзе

1492 - під час першої експедиції Колумба відкрито Саргасове море

1620 - із Плімута в Новий Світ відплив перший корабель із поселенцями - англійський трищогловий барк "Мейфлауер" із 48 членами екіпажу та 101 колоністом на борту (35 із них були з голландського Лейдена).

Під час тримісячного плавання двоє пасажирів померли, народилися двоє дітей.

1651 - у Білій Церкві спалахнуло повстання козаків, незадоволених умовами перемир'я з Польщею

1658 - український гетьман Іван Виговський уклав із Польщею Гадяцький трактат.

Угода передбачала входження Гетьманщини до складу Речі Посполитої під назвою "Великого Князівства Руського" як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі і Литви.

1810 - Мексика проголосила незалежність від Іспанії та почала війну з нею

1859 - у ході експедиції до Центральної Африки шотландський місіонер і мандрівник Девід Лівінгстон відкрив озеро Ньяса

1906 - норвезький мандрівник Руаль Амундсен відкрив Південний магнітний полюс

1918 - Павло Скоропадський затвердив закон про проголошення українськими державними вищими школами колишніх російських шкіл на території України. 1925 - народився Бі Бі Кінг (Райлі Кінг), американський музикант, блюзовий гітарист, співак, автор пісень, якого шанувальники називають "королем блюзу"

1930 - польський уряд почав проведення пацифікації - насильницького "умиротворення" українців у Галичині

1976 - вірменин Шаварш Карапетян, 17-разовий чемпіон світу з підводного плавання, врятував 20 пасажирів із тролейбуса, що впав із дамби у Єреванське водосховище.

На глибині 10 метрів він розбив ногами заднє скло тролейбуса і витяг із холодної води два десятки живих людей; решту пасажирів - 72 - врятувати не вдалося.

Після цього Шаварш захворів на пневмонію, яка ускладнилася сепсисом від порізів об скло; важка хвороба закінчилася інвалідністю та припиненням спортивної кар'єри

1975 - Папуа-Нова Гвінея отримала незалежність від Австралії

1987 - у Монреалі низка країн, у тому числі СРСР, підписали Протокол про озоноруйнуючі речовини, що передбачав заморожування і подальше скорочення виробництва хімічних сполук, найбільш небезпечних для тонкого озонового шару Землі - єдиного захисту всього живого планети Земля від сонячного ультрафіолетового випромінювання

1991 - у Сполучених Штатах почався суд над панамським екс-диктатором Мануелем Нор'єгою.

У 1992 р. генерал був засуджений американським судом до 40 років позбавлення волі за заохочення тероризму й торгівлю наркотиками, однак за тривалу співпрацю з ЦРУ термін ув'язнення скоротили до 30 років. Згодом Нор'єгу судили у Франції (екстрадований 2010 р.) та заочно в Панамі

1994 - у Великій Британії знято обмеження на згадки радикальної ірландської партії Шинн фейн на ТБ й радіо (заборону було введено 1988 р.)

1997 - мiнiстра закордонних справ України Геннадія Удовенка обрано президентом Генеральної асамблеї ООН (головою 52-ї сесії).

Ця сесiя, що тривала рік, увiйшла в iсторiю як "сесiя реформ", схвалила програму реформування Органiзацiї Об'єднаних Націй, запропоновану генеральним секретарем Кофі Аннаном, i надала iмпульсу широкомасштабному оновленню ООН

2000 - за наказом вищого керівництва держави працівники служби зовнішнього спостереження МВС України на чолі з генералом Олексієм Пукачем викрали й убили під Києвом опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе, редактора сайту "Українська правда".

Народилися:

1387 - народився Генріх V, король Англії у 1413-1422 рр. з династії Ланкастерів, один із найвидатніших полководців Столітньої війни.

Інша дата народження - 9 серпня 1378 р.

1947 - народився Валерій Марченко, український правозахисник, літературознавець i перекладач.

За антирадянську пропаганду був двічі засуджений; загалом - до 16 років таборів та 5 років заслання. Карався в пермських таборах. Помер у тюремній лікарні в Ленінграді в 1984 р.

1883 — Микола Какурін, військовий діяч, полковник армії УНР і УГА

1888 — Франс Еміль Силланпя, фінський письменник, лауреат Нобелівської премії 1939 року

1893 — Альберт Сент-Дйорді, угорський, пізніше американський, біохімік, лауреат Нобелівської премії 1937 року з фізіології і медицини, основоположник біоенергетики

1898 — Всеволод Кармазин-Каковський, архітектор, мистецтвознавець і графік

1950 — Міккі Рурк, американський кіноактор

1981 — Сергій Білоущенко, український веслувальник, бронзовий призер Олімпійських ігор

Померли

1498 — Томас Торквемада, засновник іспанської інквізиції

1736 — Габріель Фаренгейт, польсько-німецький хімік та фізик

1744 — Міхал Сервацій Вишневецький, державний і військовий діяч Великого князівства Литовського

1911 — Едуар Ньюпор, французький авіаконструктор, пілот

1967 — Павло Тичина, український радянський поет, перекладач, публіцист, громадський діяч

2001 — Леонід Осика, український режисер, сценарист

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити