image
 |  0 5 Жовтня 2022 | 14:06

161 документ ОУН та УПА: у Канаді видали книгу про повстанський рух

У Канаді до 80-ї річниці УПА виходить англомовна книга про український визвольний рух 1940-1950 років. Дослідники переклали англійською мовою головні документи ОУН і УПА та КҐБ.

Автори наголошують, що таким чином хочуть наблизити для англомовної аудиторії оригінальні джерела про історію багаторічного протистояння. Передпродаж вже відкритий на Amazon та на сайті видавництва.

"До 80-ї річниці створення Української повстанської армії Центр досліджень визвольного руху повідомляє про фінал ключового проєкту — вихід у світ книги "Ворожі архіви. Радянські протиповстанські операції та Український націоналістичний рух" (Enemy Archives. Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement – Selections from the Secret Police Archives). Її мета – мовою фактів і документів із розсекречених архівів КҐБ розповісти західній аудиторії про особливо міфологізовані совєтською пропагандою сторінки українсько-російських відносин", – пояснюють дослідники.

Авторами праці є історик, ексголова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та канадський історик, географ Любомир Луцюк, який досліджує українське питання в зовнішній політиці США та Великої Британії, а також проблеми українських мігрантів після Другої світової війни. Переклала книгу журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

"Видавничий проєкт, робота над яким тривала впродовж останніх 10 років, вийшов в Канаді у видавництві університету МакГілл англійською мовою", – повідомляє директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна.

"Це – найбільша колекція, яка дає можливість зрозуміти історію повстанського руху 1940–50-х років. Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це – найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку – найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом", – пояснює В'ятрович.

В книзі зібрано з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, та документи самого НКВД-КҐБ, де йдеться про боротьбу із українськими повстанцями. Світлини у книзі теж походять із архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху".

Офіційний реліз книги запланований на лютий 2023 року. Втім, передпродаж доступний на на сайті видавництва та на Amazon уже зараз.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити