image
 |  2 4 Серпня 2019 | 15:42

17 важливих змін та подій, які очікують українців у серпні 2019 року

Що нового чекає на українців у серпні розповідає Дебет-кредит. 

1) Індексація зарплати - нюанси у cерпні

За даними Держстату, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні становив 99,5%. А отже, він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у серпні індексувати зарплату будемо на рівні липня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у серпні на рівні липня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексацію. Про це ми значали тут. 

2) Уряд перерозподілив ЄСВ, аби ФСС виплатив борги по лікарняним

1 серпня 2019 року набрала чинності постанова КМУ від 24.07.2019 р. №655. Нею, зокрема, на серпень 2019 року введено пропорції розподілу ЄСВ у розмірі 0,1321% (на страхування на випадок безробіття) та 14,2464% (на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасних випадків). Більше про це читайте тут.

3) З 1 серпня заяву на повернення надміру сплаченого податку подаватимемо через Е-кабінет

Київські податківці повідомляли, що починаючи з 1 серпня 2019 року платники податків матимуть змогу подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань по платежах, належних державному бюджету в електронному вигляді через ІТС «Електронний кабінет».

4) З 1 серпня діє спецмито на імпорт російського дизпалива та скрапленого газу

Постановою КМУ від 17.07.2019 р. №624 введено спеціальні мита на імпорт дизельного палива (трубопровідним транспортом) і скрапленого газу російського походження. З 1 серпня 2019 р. — 3,75% (для важких дистилятів (газойлів) за кодами згідно з УКТЗЕД 2710 19 43 00 — 2710 19 48 00, що ввозяться на митну територію України трубопровідним транспортом та поміщуються у митний режим імпорту) та 1,75% (для скрапленого газу, що використовується як паливо, за кодом згідно з УКТЗЕД 2711 12 11 00, що ввозиться на митну територію України у митному режимі імпорту). Про це читайте тут.

5) З 1 серпня подешевшає газ

Кінцева ціна газу для населення знизиться на 5,5% і становитиме 5568 гривень за тисячу кубометрів разом з ПДВ. Так само з 1 серпня подешевшає газ і для промислових споживачів. "Нафтогаз" пропонує його за ціною 4640 – 5204 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування). Точна ціна залежатиме від обсягів закупівлі та умов оплати.

6) З 2 серпня почне діяти закон про виробництво та маркування органічних продуктів

Законом встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції. Також визначено правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів ринку органічної продукції та напрями державної політики у зазначених сферах.

7) З 2 серпня - новий державний логотип для органічної продукції

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило державний логотип для органічної продукції та його технічний опис. Наказ №67 набере чинності 2 серпня 2019 року. Про це тут.

8) З 2 серпня для отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва потрібно буде підтвердити свої знання

Мінагрополітики затвердило Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва. Що саме ним передбачено, - читайте у новині.

9) З 5 серпня рахунки будуть переводити на IBAN!

З 5 серпня в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616. IBAN - це це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Його призначення – спрощення операцій між банками різних країн. Як виглядатиме IBAN-код? Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків? Про все це читайте у роз'ясненнях Нацбанку (тут і тут), ПриватБанку, ДФСУ та Мінсоцполітики.

10) З 5 серпня запрацює нова платформа обліку цінних паперів

НКЦПФР повідомляла, що з серпня на фінансовому ринку України буде запроваджена нова ІТ-система для централізованого депозитарного обліку цінних паперів DEPEND Q. Запуск нової системи відбудеться 5 серпня 2019 року. Докладніше тут.

11) Не пропустіть! 9 серпня- граничний термін подання звітності за II квартал 2019 року

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація платника ЄП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

12) 9 серпня набере чинності Закон «Про фахову передвищу освіту»

Цей Закон визначає порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти та регулює суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також визначає компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти.

13) 12 серпня наберуть чинності Методи відбору зразків для контролю мікотоксинів у продуктах

Ці Методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст мікотоксинів.

14) 19 серпня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІI квартал 2019 р. Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут.

15) З 22 серпня зростуть штрафи за "євробляхи"

З 22 серпня до власників авто, які перевищили строк тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення, почнуть застосовувати штрафи у розмірі: за перевищення терміну від 10 до 20 діб – 17 тисяч гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, більш ніж на 30 діб (а також за втрату або розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень, або їх конфіскацію за рішенням суду. Про це читайте тут і тут. Нагадаємо також, що Зеленський пропонує ці штрафи відтермінувати ще на 90 днів.

16) З 25 серпня буде спрощено порядок прийняття у громадянство іноземців, які захищали територіальну цілісність України.

Цього дня набере чинності Закон України від 06.06.2019 р. №2743-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України".

17) І про приємне... додаткові вихідні дні у серпні

У серпні будемо мати міні-канікули на 3 дні - з 24 по 26 серпня. Це пов'язано зі святкуванням Дня незалежності України 24 серпня. Таким чином, загалом у серпні матимемо 21 робочий день та 10 вихідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ нововведень у школі, які запрацюють з 1 вересня

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити