image
 |  2 17 Вересня 2023 | 08:00

17 вересня. Цей день в історії: окупація радянськими військами західних областей України

1598 - голландські моряки відкрили Маврикій

1787 - Конституційний конвент у Філадельфії ухвалив нову Конституцію США.

З союзу окремих незалежних штатів США перетворилися на федеративну державу. Главою держави і головнокомандувачем збройних сил став президент, термін правління якого становив чотири роки. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з Сенату і Палати представників. Судова влада лежить у компетенції Верховного суду

1809 - укладено Фрідріхсгамський мирний договір, який завершив російську-шведську війну і закріпив за Росією Фінляндію (на правах автономного князівства)

1864 - народився Михайло Коцюбинський, український письменник, реформатор української літератури в напрямі модерністської європейської прози

1908 - перша жертва в історії авіації.

Двомісний біплан, сконструйований братами Райт на замовлення армії, упав з висоти 50 м під час першого випробувального польоту (в ньому зламався пропелер). Орвілл Райт, який керував апаратом, зазнав травм, а пасажир - лейтенант Томас Селфрідж - загинув

1918 - в Іспанії створено футбольний клуб "Валенсія"

1922 - у Берліні відбувся перший у світі публічний показ звукового фільму ("Der Brandstifter" - "Палій")

1939 - ІІ Світова війна: радянські війська перейшли кордон із Польщею й практично без бою захопили її східні області (зокрема Галичину, Волинь, Західне Поділля), які відходили до СРСР згідно з пактом Молотова-Ріббентропа.

О 3.15 ранку в Москві вручено ноту радянського уряду послу Польщі Вацлаву Гжибовському. У документі наголошувалося на "фактичному припиненні існування Польської держави й польського уряду та припиненні внаслідок цього дій договорів, укладених між СРСР і Польщею", робилися спроби обґрунтувати доцільність введення радянських військ на польську територію. "Польща, - ішлося в документі, - перетворилася на зручне поле для всяких випадковостей і несподіванок, які можуть створити загрозу для СРСР". Польський посол відмовився прийняти ноту, вказавши, що "це було б несумісним із гідністю польського уряду".

О 5.00 ранку два великих угруповання радянських військ (сім армій, одна кінно-механізована група, 617 588 чоловік, 4954 гармат і мінометів, 4733 танків, 3298 літаків) перетнули польський кордон, склавши Український і Білоруський фронти. Українському фронту протистояли полки "Сарни", "Здолбунів", "Чортків" Корпусу охорони пограниччя - загалом лише 12 тис. бійців; опір тривав не більше двох годин. Для прикладу: при взятті Тернополя загинуло троє й поранено 37 радянських бійців; у полон потрапили 600 польських вояків.

1976 - Аерокосмічне агентство США (НАСА) представило громадськості перший космічний корабель багаторазового використання "Enterprise"

1988 - у Сеулі відбулося відкриття XXIV Олімпійських ігор

1989 - у Львові люди зі свічками в руках створили живий ланцюг, вшановуючи пам'ять жертв сталінщини, що загинули 50 років тому під час прилучення західних земель України до СРСР.

Відправлено молебень за жертвами радянської окупації Західної України. Відбулася маніфестація з вимогою легалізації Української греко-католицької церкви.

На вулиці вийшли загалом майже 200 тис. осіб

1989 - у Чернівцях відкрився перший фестиваль сучасної української пісні "Червона рута" (до 24 вересня) - поворотний захід у розвитку як української музики, так і національної свідомості

Народилися

1853 — Михайло Павлик, критик, публiцист.

1864 — Михайло Коцюбинський, письменник, громадський діяч, класик української літератури

1952 — Віктор Савченко, український радянський боксер, дворазовий призер Олімпійських ігор

Померли

1940 — Панас Саксаганський, український актор, режисер, драматург та педагог

1947 — Іван Брик, український вчений, славіст, філолог, історик, громадський діяч, педагог

1980 — Анастасіо Сомоса, президент Нікарагуа (з 1967 по 1972 та з 1972 по 1979)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити