image
 |  0 18 Січня 2020 | 08:00

18 січня. Цей день в історії: Голодна кутя або другий Свят-Вечір

Сьогодні, 18 січня, свої іменини відзначають Аполлінарія, Григорій, Євгенія, Йосип, Лук'ян, Матвій, Поліна, Роман, Семен, Сергій, Тетяна.

Крім того, саме в цей день добігають кінця тривалі зимові свята українців. Напередодні Водохреща - 18 січня за новим стилем - в Україні святкують "Голодну кутю" або другий Свят-Вечір.

Голодна кутя

Свою назву це свято отримали через суворий піст у цей день - весь день напередодні Водохреща не можна їсти до моменту сходження вечірньої зорі.

У святковому меню пісні страви, такі як вареники з капустою, гречані млинці, пампушки, рибні страви, пісний борщ і т.д., з напоїв узвар, ну і звичайно ж сама кутя заправлена медом, маком та горіхами. Сідати за стіл прийнято із першою зіркою на вечірньому небі. Помолившись, починають трапезу трьома ложками куті; нею ж і завершують.

З голодною кутею пов’язані цікаві обряди "закликання морозу", адже здавна вважали, що морози на Водохреща є найміцнішими.

Перед тим як сісти за вечерю, господар брав ложку куті, підходив до вікна (іноді прочиняв квартирку) і тричі казав: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!". Після паузи знову звертався: "Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу ні птицю!". Особливою забавою було закликати мороз для дітвори. Вона припадала до вікон і на весь голос запрошувала його до

Цього дня прийнято святити в церкві воду, причому посуд, призначений для свяченої води, прикрашають квітами, щоб Бог оберігав від різних негараздів.

Дівчатам дозволяється в цей вечір ворожити, а дітям — щедрувати. Кожна дитина з ватаги щедрувальників носять із собою оберемок ліщини, щоб на знак подяки господарю вручити гілочку. Господар же має обдаровувати щедрувальників пригорщею вівса, намоченого у воді.

Уже геть ввечері, як стемніє, виносять з хати "дідуха", несуть його на вигін або в садок — як де ведеться — і палять: пускають на "теплий дух". Це — символічне палення зими, щоб "покинути кожух" — накликати весну.

Події:

1654 - відбулася Переяславська рада, на якій було прийнято рішення про приєднання території Війська Запорізького до Російського царства;

1778 - англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив Гавайські острови і назвав їх Сандвічеві острови;

2012 - Вікіпедія на одну добу закрила доступ до свого англомовного сайту в знак протесту проти обговорюваного в США законопроекту про боротьбу з інтернет-піратством.

В цей день народились:

Автор “Вінні-Пуха” Алан Мілн та біатлоністки Валентина та Віта Семеренко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити