image
 |  13 18 Січня 2021 | 08:00

18 січня. Цей день в історії: На Волині відбулися перші серйозні сутички УПА з військами НКВС

Наприкінці січня 1944 УПА на Волині і в Поліссі була реорганізована в УПА-Північ. 27 січня 1944 Д.Клячківский (Клим Савур) стає командиром УПА-Північ, а Р. Шухевич — головнокомандувачем УПА. Найбільшої чисельності УПА досягла весною — на початку літа 1944 — 25—30 тисяч бійців. Вона стала грізною військовою силою, яка повела боротьбу як проти німецьких загарбників, так і проти радянських партизанських формувань, оскільки вони представляли комуністичний режим на окупованих територіях і своїми діями викликали фашистські репресії проти мирного населення. Влітку 1943 р. УПА здійснила низку успішних боїв з окупаційними військами, на звільнених територіях УПА формувала українське державне правління, яке вирішувало земельні питання, створювало грошову систему, школи тощо.

18-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 347 днів (348 днів — у високосні роки).

«Голодна кутя» (переддень Водохреща)

Події

1535 — іспанський конкістадор Франсіско Пісарро заснував у Перу місто Ліму.

1654 — у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила укласти військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.

1778 — британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.

1788 — у Ботанічній затоці з'явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

1871 — після закінчення програної французами франко-прусської війни у Версальському палаці проголошено створення Німецької імперії, відомої як Другий Рейх.

1886 — у випуск надійшов перший автомобіль.

1918 — на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.

1919 — у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй.

1919 — у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію «Бентлі Моторз», котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році «Бентлі» була придбана компанією «Роллс-Ройс».

1926 — на Арбаті в кінотеатрі «Художній» пройшла прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін». Фільм постійно включається кінокритиками в десятку найкращих фільмів всіх часів і народів.

1934 — британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.Агітаційна бригада Українського національного об'єднання, лютий 1939

1939 — у Хусті з представників українських партій, за винятком комуністів, засновано Українське Національне Об'єднання — політичну організацію закарпатських українців. Головою Об'єднання став Федір Ревай, почесним головою — о. Августин Волошин. 27.01 УНО сформував список кандидатів у посли до Сойму Карпатської України, які за підсумками виборів усі були обрані, здобувши 92,4 % голосів. З окупацією Закарпатської України Угорщиною, УНО припинило діяльність.

1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС

1963 — засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).

1964 — американські лікарі закликали конгрес зобов'язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров'я.

1964 — «Бітлз» уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею «I want to hold your hand», що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярних пісень.

1980 — альбом «The Wall» гурту «Pink Floyd» очолив чарт «Біллборд». Цей альбом став однією з найвідоміших робіт групи.

1995 — під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло шість з половиною тисяч чоловік.

1996 — на носії нового типу — DVD — вийшло перше програмне забезпечення. Компанія «Digital Directory Assistance» оголосила, що нову версію її електронного телефонного довідника «PhoneDisc PowerFinder USA ONE», буде випущено на новому носії інформації — Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.

1997 — норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.

2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.

Народились

1864 — Іван Їжакевич, видатний український живописець, письменник і графік; художній керівник рисувальної школи в Києво-Печерській Лаврі, розписав Свято-Покровську церкву у Покровському монастирі, Церкву Всіх Святих і Храм преподобних Антонія та Феодосія Печерських Києво-Печерської лаври.

1866 — Давидовський Григорій Митрофанович, видатний хормейстер, композитор, педагог українського походження. Його знаменита хорова сюїта «Бандура» отримала світове визнання, виконувалась та друкувалась у США та країнах Західної Європи.

1882 — Олександра Екстер, видатна українська художниця-авангардистка (кубофутуризм, супрематизм, конструктивізм).

1979 — Руслан Федотенко, український хокеїст

1986 — Валя і Віта Семеренко, українські біатлоністки, олімпійські чемпіонки

1996 — Богдан Ходаковський, український громадський діяч, лідер консервативної організації Традиція і Порядок

Померли

1936 — Редьярд Кіплінг, перший англійський письменник, удостоєний Нобелівської премії (1907).Микола Самокиш (1929)

1944 — Микола Самокиш, український художник-баталіст, майстер анімалістичного жанру і графік, академік.

1966 — Гнат Юра, український театральний режисер, актор театру і кіно.

2000 — Віктор Іконник, хоровий диригент, керівник Київського камерного хору імені Б. Лятошинського.

2012 — Валентин Трояновський, футболіст, чемпіон СРСР у складі «Динамо» (Київ) 1961-го року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити