image
 |  13 19 Листопада 2020 | 08:00

19 листопада. Цей день в історії: В космос полетів перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк

Запуск космічного шатлу «Колумбія» відбувся 19 листопада 1997 року з космічного центру ім. Джона Кеннеді, що знаходиться у штаті Флорида. Під час польоту на БТКК «Колумбія» Леонід Каденюк виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського наукового дослідження з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводневий метаболізм та ультраструктуру клітин паростків сої, на процес ураження паростків сої патогенним грибом фітофтори. Крім цих експериментів у космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості». Цікаво, що на 27 листопада — 9 добу польоту був запланований перший зв'язок з Україною. Вперше з космосу громадянин України вів діалог саме зі своєю державою. День в Україні починається з Гімну. Тому Леонід Костянтинович замовив його для сигналу пробудження екіпажу, який транслювався із Центру управління польотом на борт «Колумбії». Кожен член екіпажу обирав мелодію за власним вподобанням. Таким чином Гімн нашої держави два рази пролунав у космосі над всією планетою.

323-й день року (324-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 42 дні.

Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод (Третій тиждень листопада)

Всесвітній день туалету

Міжнародний день відмови від паління (Відзначається за пропозицією Всесвітньої організації охорони здоров'я, Резолюція № WHA 42.19)

Міжнародний день філософії (Відзначається з 2002 року за рішенням ЮНЕСКО)

Міжнародний день чоловіків

День працівників гідрометеорологічної служби (Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента № 208/2003 від 11 березня 2003 р.)

День скловиробника (Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента № 1417/2003 від 9 грудня 2003 р.)

Події

1190 — заснований Тевтонський орден

1626 — У Немирові засновано церковне братство і школу при ньому.

1891 — У Німецькій імперії продали першу іграшкову залізницю.

1916 — імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.

1917 — втеча генералів Корнілова, Денікіна і Лукомського на Дон з Биховської в'язниці

1919 — Сенат США проголосував проти ратифікації Версальського мирного договору, внаслідок чого США вимушені були вийти з Ліги Націй

1921 — створено Укрмет — центральну метеорологічну службу України. День працівників гідрометеорологічної служби України.

1942 — 1942 — почався контрнаступ радянських військ під Сталінградом.

1969 — бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі.

1978 — внаслідок масового самогубства членів секти «Народний Храм», керованою Джимом Джонсом, в Гаяні загинули 911 людей.

1986 — В СРСР приймається Закон про індивідуальну трудову діяльність.

1989 — З цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області Російської РФСР, на Байковому кладовищі Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.

1997 — почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія», у якій разом із космонавтами з США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

2003 — парламентські фракції «опозиційної четвірки» — Компартії, Соцпартії, блоку Юлії Тимошенко і блоку «Наша Україна» підписали Декларацію про спільні дії. У документі наголошується на необхідності проведення наступних парламентських виборів винятково на пропорційній основі, а також на необхідності здійснення політичної реформи.

2004 — у «Будинку із химерами» архітектора Владислава Городецького, що на вулиці Банковій у Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр «Шедеври мистецтва України».

2005 — Сенат США підтримав законопроект про скасування торговельних обмежень щодо України, відомих як поправка Джексона — Вейніка.

2012 — в Україні набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.

Народились

1878 — Григорій Левитський, український цитолог, генетик, відкривач мітохондрій у рослин, автор термінів каріотип і філогенетика.

1888 — Хосе Рауль Капабланка, кубинський шахіст, чемпіон світу у 1921—1927 роках.

1915 — Степан Малюца-Пальчинський, священик, музикант, художник, кобзар УПА.

1917 — Індіра Ганді, прем'єр-міністр Індії у 1966–77, 1980–84 рр.

1922 — Юрій Кнорозов, український радянський історик та етнограф, мовознавець і епіграфіст. Відомий дешифруванням писемності майя, впровадженням математичних методів дослідження недешифрованих писемностей.

Померли

1698 — Петро Дорошенко, гетьман України (1665–76)

1828 — Франц Петер Шуберт, австрійський композитор, один із основоположників романтизму в музиці.

1942 — Бруно Шульц, видатний галицький письменник і графік єврейського походження з Дрогобича, (застрілений гестапівцем). Творчість Бруно Шульца ставлять в один ряд з творчістю Франца Кафки та Марселя Пруста.

1958 — Михайло Матчак, український військовий і політичний діяч (УСС, УВО), публіцист

2017 — Василь Рубан, український письменник, дисидент, запроторений радянським режимом до психотюрми, член Національної спілки письменників України

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити