image
 |  67 2 Серпня 2020 | 11:15

2 серпня – День Перуна: традиції, прикмети і забобони в свято бога-громовержця

Перунів день – слов'янське язичницьке свято, присвячене богу-громовержцю, – здавна відзначався 2 серпня (20 липня за старим стилем).

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Перун вважався одним з найбільш шанованих божеств у наших предків, у народному календарі його свято було прив'язаним до робіт у полі. Так, до Дня Перуна люди намагалися закінчити заготовку сіна і збір врожаю. Історія свята

Перун вважався наймогутнішим язичницьким божеством у Київській Русі – господарем Неба, повелителем грому та блискавки. Перун – син Білобога, «бог богів»; пізніше бог-воїн, визволитель і руйнівник.

З приходом на слов'янські землі християнства деякі характеристики Перуна в народній традиції перенесли на святого Пророка Іллю (День Перуна та Ільїн день збігалися за датою). Так, святого навіть стали називати Іллею Громовержцем, який також підкорив грім і блискавку.

Традиції свята

До Дня Перуна селяни намагалися закінчити заготовку сіна і збір врожаю, поля готували до посадки озимих культур. Цього дня намагалися востаннє зайти в воду – після Перунова дня купатися було не можна.

З давніх-давен вірили, що вода на Перуна в річці або озері набуває потужних цілющих і очищуючих властивостей. Також існував обряд обливання на Перунів день. Обливатися потрібно було холодною водою, вранці, стоячи босоніж на землі. За повір'ям, це виганяє з людини всі хвороби, пристріч і порчу.

Також у давнину в це свято всіляко шанували Перуна. Йому приносили жертви, освячували зброю, влаштовували жартівливі бої, ігрища, посвяту у воїни, грали бенкети. Синів, батьків, братів, чоловіків вітали як майбутніх воїнів.

Перунів день: прикмети на 2 серпня

Хто потрапив в Перунів день під дощ, той запасся здоров'ям на весь рік.

На Перуна до обіду – літо, після обіду – осінь.

Що не можна робити в День Перуна

Купатися після Дня Перуна було не можна, вода стає дуже холодною: можна застудитися, а за повір'ям, в цей день можна зустріти всіляку нечисть.

«До Перуна люди купаються, а після нього з річкою прощаються», – каже народна приказка.

Вважалося, що на день Перуна не можна випускати домашніх тварин на вулицю, щоб у них не вселилася нечиста сила.

Не можна працювати по дому і в полі.

Лаятися, лихословити і допускати погані думки.

Також не можна голосно кричати і співати – інакше може вдарити блискавка.

Стояти під деревом і на перехрестях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити