image
 |  0 20 Липня 2021 | 08:00

20 липня. Цей день в історії: Свято Перуна. Міжнародний день шахів

Свято Перуна — старослов'янське свято, присвячене одному з головних слов'янських божеств, Перунові. Відзначається щороку 20 липня, що пов'язано з молитвами до кінця сезону дощів і бурь і спуском вод під землю, у зв'язку з дозріванням збіжжя. Бог Перун у православ'ї був заступлений Іллею Громовержцем, що теж підкорив собі грім і блискавку (дні цих свят співпадали - 20 липня за старим стилем), 2 серпня — за новим стилем. За звичаєм у цей час відбувалося моління біля великих старих дубів — священних Перунових дерев. Ритуальні братчини, споживання жертовного м'яса кабана, бика або півня, освячення води «сокирами Перуна» тощо. Християнськими церковниками це свято було замінено на «свято Іллі», яке церква відзначає за Юліанським календарем. За повір'ям, у цей день вся нечиста сила, рятуючись від вогнянних стріл Перуна, перетворюється на різних звірів. У давній час цього дня собак та котів в будинок не пускали, щоб не навести грозу — гнів Перуна.

20 липня — Міжнародний день шахів, на честь заснування в цей день Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ).

Крім цього, сьогоднішній день має і так великі історичні події:

 1534 рік — у Кембріджі зареєстровано перше в світі видавництво.

 1871 року Англійська футбольна асоціація запропонувала заснувати Кубок виклику (Challenge Cup) для клубів, які входять до її складу.

 1917-й — у Німеччині зареєстровано торгову марку BMW.

 В 1940 році американський музичний журнал "Billboard" опублікував перший список найпопулярніших пісень.

 1969-й— спускальний апарат космічного корабля "Аполлон-11" о 20 год. 17 хвилин за середньоєвропейським часом опустився на поверхню Місяця. Через вісім годин людина вперше ступить на поверхню супутника Землі.

 У 2008 році в Непалі вперше в історії обрали президента.

 Відомі люди цього дня

 У 1304 році наодився Франческо Петрарка, італійський поет, один із видатних діячів епохи Відродження ("Книга пісень", "Лист до нащадків").

 1919 року — Едмунд Гілларі, новозеландський дослідник і альпініст, перший підкорювач Евересту.

У 1953 році він зійшов на найбільшу вершину світу разом із непальськім шерпом Тенцінгом Норгеєм. Їх подвиг був присвячений коронації Єлизавети ІІ. Пізніше англійська королева зробила Гілларі лицарем і сером. У 1957-1958 роках Гілларі спільно з британським дослідником Фуксом керував першою санно-гусеничною експедицією Співдружності, що перетнула Антарктиду. Він також був керівником низки інших знаменитих експедицій до Гімалаїв і на льодовому континенті.

 1941-го народилася Людмила Чурсіна, російська акторка театру й кіно ("Угрюм-ріка", "Коли дерева були великі", "Маргоша"), краща акторка СРСР 1969 року за опитуванням журналу "Советский экран".

 У 1946-му — Георгій Кірпа, український політик і управлінець, Гендиректор "Укрзалізниці" у 2001-2004 роках, міністр транспорту і зв'язку у 2004 році. Фаворит президента Кучми, засновник і голова партії "Відродження".

 1963-го народився Василь Ілащук, український телеведучий, диктор,з 2008-го по 15 березня 2010 року– президент Національної телекомпанії України.

 У 1967 році народився Давид Жванія, український політик і бізнесмен. Народний депутат від "НУНС".

 1968-го народилася Юлія Мостова, українська журналістка

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити