image
 |  2 21 Грудня 2021 | 08:00

21 грудня. Цей день в історії: перший політ найбільшого літака у світі Ан-225 «Мрія» (Україна)

21 грудня 1988 року — дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 "Мрія" (Україна) здійснив перший політ.

1118 - народився Томас Беккет, архієпископ Кентерберійський у 1162-1170 рр. убитий прихильниками короля Генріха ІІ (вшановується як святий і мученик в англіканській та римо-католицькій церквах)

1237 - татарські війська хана Батия взяли приступом і спалили Рязань

1596 - народився Петро Могила (Петру Мовіла), молдавський шляхтич, український політичний, громадський церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря з 1627 р. митрополит Київський, Галицький і всієї Русі в 1633-1647 рр., екзарх Константинопольського патріарха.

На освітній ниві найважливіша справа Могили - об'єднання лаврської й братської шкіл у 1632 році. Сам він став опікуном утвореної Києво-Могилянської колегії, що була першою вищою православною школою у Східній Європі. На утримання колегії й монастиря Могила відписав дві лаврські волості і подарував власне село Позняківку, крім того, надавав грошову допомогу як колегії, так і вчителям та учням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькі тролейбуси поїхали до Сум

1610 - під Калугою убитий претендент на російський престол - самозванець Лжедмитрій II. Його зарубав шаблею князь Урусов - друг касімовського хана Ураза-Магомета, якого Лжедмитрій наказав утопити

1722 - народився Паїсій Величковський (уроджений Петро, в чернецтві також Платон), український православний святий.

Старець і аскет, який тривалий час був наставником прочан на горі Афон у Греції, перекладач і духовний наставник

1801 - народився Тимко Падура, польський і український поет, композитор та торбаніст.

Наполягав на необхідності спільної боротьби поляків та українців за незалежність. Був співцем козаччини, популяризував український фольклор та музику.

Народився в Іллінцях на Київщині. Мешкав на подвір'ях магнатів (Потоцьких, Сангушків, Жевуських) як поет-резидент. Брав участь у Листопадовому повстанні в Польщі 1830-1831 рр., бився в загоні Вацлава Жевуського. В 1830-1832 рр. був ув'язнений царською владою. Після поразки повстання мешкав у своєму маєтку Махновці біля Бердичева.

Свої твори українською мовою Падура писав латинкою. Його найпопулярнішій твір польською мовою - пісня "Hej, sokoły", головна застільна для поляків

1846 - шотландський хірург Роберт Лістон провів першу в Європі хірургічну операцію під анестезією - ампутацію стегна пацієнтові Джеймсу Черчіллю під ефірним наркозом

1867 - імператор Франц Йосиф затвердив австро-угорську угоду і конституцію Австрії

1891 - у Спрінгфілдському коледжі (штат Массачусетс) 18 студентів провели першу баскетбольну гру

1898 - П'єр і Марі Кюрі відкрили радій

1913 - у нью-йоркській газеті опублікований перший в історії кросворд, який склав Артур Уїнн

1918 - народився Курт Вальдхайм, австрійський громадський і політичний діяч, дипломат, генеральний секретар ООН у 1972-1981 рр., президент Австрії в 1986-1992 рр.

Після аншлюсу Австрії в 1938 р. ступив до лав Націонал-соціалістичної студентської ліги Німеччини, пішов добровольцем в СА, служив у вермахті, був поранений на східному фронті

1936 - у Німеччині провели випробування першого бомбардувальника "Юнкерс"

1958 - Шарль де Голль обраний президентом Франції (інаугурація відбулася 8 січня 1959 р.)

1966 - СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції "Луна-13"

1968 - США здійснили успішний запуск космічного корабля "Аполлон-8" - перший пілотований політ навколо Місяця

1975 - арабські терористи на чолі з Ільїчем Раміресом Санчесом (відомим також як Карлос або Шакал) захопили штаб-квартиру ОПЕК у Відні, де проходила сесія організації.

У заручниках опинилися 70 чиновників, у тому числі 11 міністрів провідних країн. Терористи вивезли їх на літаку в Алжир, де випустили, отримавши викуп (називають від 20 до 50 мільйонів доларів)

1984 - СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції "Вега-2" для дослідження планет Сонячної системи.

1988 - над Локербі, Шотландія, вибухнув "Боїнг-747" американської авіакомпанії "Пан Американ". Загинуло близько 270 осіб - 243 пасажири літака, екіпаж та 11 людей на землі. Трупи людей, які перебували на борту, знаходили по всьому місту.

Тривале розслідування довело, що бомбу в літак підклали два лівійські агенти на замовлення влади Лівії - для того, аби помститися за американське бомбардування Тріполі й Бенгазі у 1986 рр.

Лівія категорично заперечувала ці звинувачення і відмовлялася видати підозрюваних до 1999 р., за що проти неї були задіяні міжнародні економічні санкції. У 1999-му обвинувачені Абдель Басіт аль-Меграхі та Амін Халіфа Фімах були видані міжнародному суду. Меграхі був визнаний винним і засуджений до довічного ув'язнення, Фімаха виправдали. Ще через три роки уряд Лівії визнав свою відповідальність за авіакатастрофу над Локербі й пообіцяв виплатити компенсації сім'ям загиблих. Міжнародні санкції проти Лівії були зняті

1988 — дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 "Мрія" (Україна) здійснив перший політ

"Мрія", кодове ім'я НАТО — «Cossack»

1991 - парламент Південної Осетії оголосив про незалежність від Грузії

1991 - підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України)

1992 - у Кракові Угорщина, Польща та Чехословаччина підписали угоду про створення з 1 березня 1993 р. Центральноєвропейської зони вільної торгівлі

2006 - помер Сапармурат Ніязов (Туркменбаші), туркменський політичний і державний діяч, президент, фактично - диктатор Туркменістану у 1990-2006 рр. , який запровадив у країні культ своєї особи. Автор книги "Рухнама" ("Книга духу"), яка в Туркменістані є основою освіти.

Одночасно був також прем'єр-міністром країни, головою Народної ради (парламенту), головою Ради національної безпеки й оборони, головою правлячої Демократичної партії Туркменістану. У 1985-1991 рр. - перший секретар Комуністичної партії Туркменії

2007 - до Шенгенської зони увійшло ще дев'ять країн Європейського Союзу - Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com), "Історична правда".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити