image
 |  0 22 Лютого 2020 | 08:46

22 лютого – м’ясопусна поминальна субота

Цього дня у храмах здійснюють особливі богослужіння, поминаючи отців, братів і сестер наших; миряни відвідують могили.

Про це повідомили в Управлінні Волинської єпархії Православної Церкви України.

За православним календарем є вісім днів особливого молитовного спомину померлих. Усі, окрім 9 травня, перехідні.

Цього року поминальниці припадають на такі числа: 22 лютого – субота м’ясопусна; 14 березня – субота 2-ї седмиці Великого посту; 21 березня – субота 3-го тижня Великого посту; 28 березня – субота 4-ї седмиці Великого посту; 28 квітня – вівторок 2-го тижня після Пасхи, Радониця (Проводи); 9 травня – поминання померлих воїнів; 6 червня – Троїцька поминальна субота; 7 листопада – Димитрівська поминальна субота.

Серед інших поминальних субот виділяють дві, коли Церква молитовно згадує всіх спочилих християн: м’ясопусна (називається так тому, що припадає на м’ясопусну седмицю, за тиждень до Великого посту) і Троїцька (напередодні П’ятдесятниці). У ці дні правлять вселенські панахиди. Словом «панахида» називають богослужіння, за яким моляться за упокій померлих, просять у Господа для них милосердя.

Напередодні, тобто у п’ятницю ввечері, у храмах служиться велика панахида (парастас). У саму ж суботу, вранці, правлять заупокійну Божественну літургію, потому – велику панахиду.

На ці служби можна подати заупокійні записки з іменами померлих родичів. А ще цього дня, за традицією, парафіяни приносять у храм пісні продукти (олію, крупи, солодощі та інше), вино кагор для Літургії.

Поминальну суботу треба, наскільки можливо, провести в молитві. Головним мотивом усіх молитов за упокій є прощення гріхів. Мертві вже не можуть каятися і просити прощення, зате ми можемо докласти всіх зусиль і молити Бога про милість до них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитрівська батьківська поминальна субота: як слід провести цей день?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити