image
 |  0 22 Травня 2020 | 11:20

22 травня – день Миколи Чудотворця (Літнього Миколи): історія і традиції свята

22 травня відзначається як день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, в народі ж кажуть – “літнього” Миколи.

Вперше це свято було встановлено папою Урбаном ІІ в ХІ столітті. До українського церковного колендаря день Миколая у травні увів митрополит Єфрем при кінці ХІ ст., тож в Україні цей день святкувався.

Сказання про Миколая Чудотворця 

Він народився в 270 року в містечку Патаре, що знаходиться на південному березі Малої Азії, в місцевості під назвою Лікія. Батьками Миколи були християни Феофан і Нонна. З самого народження немовля являв людям приклад лагідного та богоугодного характеру. Так, вже в хрестильній купелі він три години поспіль простояв на ногах без будь-якої підтримки, а материнським молоком харчувався тільки по середах і п'ятницях, після вознесіння вечірньої молитви. Вражені подібними чудесами, батько з матір'ю пообіцяли присвятити Миколу Господу, незважаючи навіть на те, що він був їх єдиним сином. 

Навчаючись в храмовій школі, майбутній святитель проявляв дивовижну старанність. За це його рідний дядько, єпископ Микола Патарський, спочатку возвів юнака в читці, а потім й зовсім дарував йому сан священика, доручивши благословляти паству. Сучасники відзначали, що його віра була на диво ревною, тоді як досвідченістю юнак був схожий на навченого старця. Він щедро роздавав майно бідним і нужденним, при цьому намагаючись зберегти свої діяння в таємниці.

В цей час з благословення Господа почали відбуватися перші чудеса, пов'язані з Миколою. Так, коли він відправився в Єрусалим, щоб поклонитися святим місцям, на морі раптом вибухнув несподіваний і бурхливий шторм. Моряки зневірилися, але Микола сказав молитву - і хвилі миттєво затихли. Також він зцілив матроса, який зірвався зі щогли і сильно вдарився об палубу. Завдяки цій події Микола Чудотворець й понині вважається захисником мандрівників та моряків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна за 21.05.2020: Окупанти 7 разів порушили «тишу», один захисник загинув, семеро поранені

Не припинилися чудеса і в Єрусалимі. Наприклад, перед Миколою відчинилися замкнені двері церкви, розташованої на Сіонській горі. А коли він забажав піти в пустелю, здійснюючи подвиг самітництва, з ним заговорив ангел, переконуючи юнака повернутися до людей. Він стверджував, що життєвий шлях Миколи - в тому, щоб нести Господнє слово в світ. В знак цього сама Богородиця вкрила молодого священика сяючим омофором (полоска тканини, що надівається на плечі духовної особи), а Ісус вручив йому Євангеліє в дорогоцінному окладі.

Так і сталося: як тільки Микола повернувся в Лікію, його обрали єпископом. Але високий сан не змінив характер святителя - він залишався таким же добрим, лагідним і незлобивим. Навіть коли його ув'язнив в темницю язичницький імператор Діоклетіан, праведник підтримував та підбадьорював інших християн, допомагаючи їм переносити катування і позбавлення. А як тільки праведника звільнив благочестивий імператор Костянтин, він продовжив свою місію, сіючи Істину, мир і благословення, викриваючи єретиків і направляючи на вірний шлях занепалих.

Як пишуть "Золоті слова", Микола дожив до глибокої старості. А коли його душа відійшла до Бога, мощі святителя продовжували залишатися нетлінними, виділяючи, до того ж, запашне миро.

З Господньої волі праведник скоїв багато чудес - рятував несправедливо засуджених, позбавив від голоду місто Мира, зціляв страждущих, виручав потопаючих, які заблукали та потрапили в руки розбійників. Тому марно питати, в чому допомагає Микола Чудотворець - він готовий прийти на допомогу будь-якому нужденному, який звернувся до нього з щирою молитвою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Послаблення карантину: в МОЗ розповіли, що дозволять із 22 травня (ВІДЕО)

Традиції свята літнього Миколи Чудотворця

 Чому саме 22 травня? У цей день мощі Святого Миколая перенесли з Лікії до міста Бар, в Італії. В італійському місті Микола Чудотворець є таким же шанованим святим, як в Україні. 

У нас ще свято кличуть також: «Весняний Микола», «Літній Микола», «Теплий Микола», «Ярий Микола». Вважається, що в цей день ніколи не буває холодно, як взимку на Миколи ніколи не буває тепло. 

Для тих, хто працює в полі — це важлива дата, бо починається сезон. Виводили вперше в поле пасти коней саме 22 травня. Також, традиційно, на Миколи Чудотворця починали сіяти гречку та стригти овець. 

Для українців Миколи Чудотворець завжди був найбільш шанованим та відомим святим. Його вважають захисником для дітей, особливо сиріт. 

Також, надзвичайно шанують святого моряки, адже також Миколу Чудотворця часто називають захисником моряків та рибалок, усіх, хто знаходиться у відкритих водах. Під час негоди, шторму чи інших негараздів — моряки моляться саме Святому Миколаю.

Чого не можна робити на Миколая Чудотворця 22 травня?

Не можна стригтися на Миколая Чудотворця. 

У цей день була заборона брати до рук ножиці.

На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за відмову допомогти нужденним 7 років родина терпітиме злидні і лиха.

До дня Святого Миколая не можна тримати борг, інакше не буде фінансового успіху весь рік. Краще роздати борги до свята.

Прикмети Миколи Чудотворця 22 травня  

Якщо на Миколу йде дощ, буде гарний урожай.

Ранкова роса на Миколая вважається цілющою, нею намагаються вмитися для краси і здоров’я, походити по траві босоніж.

З давніх-давен вважається, що Святий Миколай протегує закоханим, тому молодята і ті, хто збирався грати весілля, просили захисту і допомоги у святого.

У свято літнього Миколи всі намагалися одягнутися в новий святковий одяг, щоб вшанувати Миколи Угодника. Вони знали, що цей святий більше всіх наближений до Господа і може виконувати прохання людей.

На цей релігійне свято можна працювати: по дому, по господарству, в саду і на городі. Тому господині в цей день намагалися навести і порядок в будинку, бо святий не любить безладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські медики зробили із захисних костюмів вишиванки (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити