image
 |  0 23 Серпня 2022 | 08:00

23 серпня. Цей день в історії: День Державного Прапора України

Сьогодні, 23 серпня, іменини святкують В'ячеслав, Лавр, Лаврентій, Панас, Роман, Сава, Фелікс. Також в цей день відзначається низка свят, зокрема:

День Державного Прапора України

Свято було засновано в 2004 році президентом Леонідом Кучмою. Однак історія українського прапора почалася задовго до цього. Першим задокументованим використанням жовтого та синього кольорів був герб Львівської землі.

А ось перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора 22 березня 1918 року, коли Центральна Рада прийняла Закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного кольорів як прапору Української Народної Республіки.

Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно оформився як едінонаціональное на початку XX ст. Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру - синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку - жовтий колір.

24 серпня 1991 відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради піднявся синьо-жовтий прапор.

У серпні 2004 року Президент підписав Указ № 987/2004 про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. До цього День державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.

Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації

Щорічний Міжнародний день пам'яті жертв работоргівлі та її ліквідації оголошений в резолюції 29 С/40 Генеральної конференції ЮНЕСКО.

Дата 23 серпня була обрана в пам'ять про знаменитого повстання рабів, що спалахнуло в ніч з 22 на 23 серпня 1791 року на острові Санто-Домінго. Це було єдине в історії успішне повстання рабів. Внаслідок повстання французька колонія в Санто-Домінго отримала незалежність від Франції, зараз вона відома як Республіка Гаїті.

Європейський день пам'яті жертв сталінізму і нацизму

Цей день відзначається у країнах Європейського Союзу щорічно 23 серпня у день підписання пакту Молотова-Ріббентропа в 1939 році, що розділив Європу на дві сфери інтересів за допомогою секретних додаткових протоколів.

Події:

1924 - Заснований французький футбольний клуб Монако;

1939 - Укладено Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом;

1975 - Відкрито Харківський метрополітен;

1990 - Вірменія проголошує незалежність від СРСР.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити