image
 |  9 24 Листопада 2020 | 08:00

24 листопада. Цей день в історії: Козацька рада затвердила «Ординацію Війська Запорозького Реєстрового»

24 листопада 1638 року в урочищі Масловий Став відбулася «остаточна комісія з козаками», на якій в присутності М.Потоцького та інших панів була виголошена ухвала. В ній мовилося, зокрема, про те, що козаки «покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї». Комісаром реєстру призначався шляхтич П. Комаровський, військовими осавулами — Левко Бубновський та Ілляш Караїмович. Серед сотників, яких обрали козаки, були і майбутні діячі національно-визвольної війни 1648—1654 років — Богдан Хмельницький та Федір Лютай.

328-й день року (329-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 37 днів.

Міжнародний день еволюції.

Події

1638 — Козацька рада в урочищі Маслів Став затвердила «Ординацію Війська Запорозького Реєстрового» — статут запорізьких козаків.

1859 — Чарльз Дарвін опублікував свою працю «Походження видів», що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.

1910 — у Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації.

1918 — ескадра Антанти взяла Севастополь.

1969 — Договір про непоширення ядерної зброї ратифікований у США та СРСР (президент США Річард Ніксон підписав відповідний законопроект, договір був ратифікований Президією Верховної Ради СРСР).

1994 — в Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

2004 — Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ «не відповідає волевиявленню українського народу». Не підписали протокол троє членів ЦВК — Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович.

2015 — солдати Вільної сирійської армії підбили у вівторок російський вертоліт у Сирії поблизу Латакії, змусивши його здійснити аварійну посадку

2015 — початок загострення конфлікту між Росією і НАТО на дипломатичній арені унаслідок небувалого протягом понад 50-річну історію збиття (зранку 25 листопада) турецькими силами російського винищувача «СУ-24», що перетнув кордон між Сирією і Туреччиною Як наслідок розгортання реакції, оголошено про проведення позачергового засідання НАТО.

Народились

1826 — Лоренціні Карло (Carlo Lorenzini), італійський журналіст і письменник, відомий під псевдонім Карло Колоді (Carlo Collodi) (†1890), автор казки «Піноккіо».

1849 — Френсіс Годґсон Бернет, американська письменниця. Класик англійської дитячої літератури.

1864 — Анрі Тулуз-Лотрек (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa), французький маляр, постімпрессіоніст (†1901).

1888 — Дейл Карнегі, американський психолог, педагог, письменник.

1934 — Альфред Шнітке, радянський композитор німецького походження, теоретик музики. Останні роки жив у Німеччині (†1998).

Померли

1934 — Михайло Грушевський, український історик і Голова Української Центральної Ради.

1947 — Валентин Садовський, український громадський діяч, журналіст, дійсний член НТШ. Помер у Лук'янівській в'язниці міста Києва.

1991 — Фредді Мерк'юрі, британський музикант, лідер, клавішник та вокаліст англійського рок-гурту Queen.

2002 — Джон Роулз, американський філософ.

2010 — Ігор Павлов, український авіабудівник, заступник генерального конструктора АНТК ім. О. К. Антонова

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити