|  2 24 Вересня 2018 | 05:00

24 вересня. Цей день в історії Волині України та світу: перший політ на дирижаблі 


  • 1852 — перший політ на дирижаблі з паровим двигуном зробив француз Анрі Жіффар.

  • 1941 — початок «пекельної осені» або «вогняний смерч» — спецоперації НКВС СРСР по знищенню центру окупованому німцями Києва. Підривалися заздалегідь таємно заміновані радянськими диверсантами житлові будинки та важливі об'єкти інфраструктури міста. Вибухи в центі міста тривали протягом п'яти днів, з 24 до 28 вересня, окремі будівлі (як то Успенський собор) були підірвані також протягом жовтня та листопада, всього було знищено 940 будівель. При цьому загинули тисячі мирних мешканців міста та сотні німецьких військових (радянська влада ніколи так і не оприлюднила кількість жертв), 50 тисяч киян лишилися житла. Викликану вибухами пожежу німецьким протипожежним командам вдалося загасити лише через два тижні.

  • 1948 - Конструктор мотоциклів Соітіро Хонда створив компанію Honda Motor Company. У 1960-х роках вона прославилась своїми якісними мотоциклами (зокрема C100 Super Cub), а в 1970-х - якісними і економічними автомобілями.

  • 1989 — Папа Іван Павло ІІ привселюдно приніс вибачення Галілею й повернув йому «право бути законним сином церкви».

  • 1993 — Мін'юст України зареєстрував Організацію Українських Націоналістів (ОУН), голова — останній Президент України в екзилі М. Плав'юк.

  • 2004 - Під час президентської виборчої кампанії в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на прем'єр-міністра України Віктора Януковича. Постраждалий знепритомнів на місці події, був доставлений у лікарню, а після одужання заявив про отримання «черепно-мозкової травми». Соратники Януковича заявляли про влучення «тяжких та важких предметів», «акумуляторів» тощо, однак на відеозйомках було чітко зафіксоване саме яйце, яке влучило в груди постраждалому

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити