image
 |  0 25 Серпня 2022 | 08:00

25 серпня. Цей день в історії: народився український письменник Павло Загребельний

Історія починається тоді, коли вже нічого неможливо перевірити. І лише для вас ми маємо тільки перевірені події та факти 25 серпня.

25 серпня у 325-му році - Нікейський собор встановив правила для обчислення Великодня.

У 1609-му - Галілео Галілей продемонстрував Венеціанській раді дожій новий пристрій – телескоп. Сам телескоп не зберігся.

1875-й – англієць Меттью Уебб став першою людиною, яка перепливла Ла-Манш - за 21 годину 45 хвилин

1919-го року відкрився перший у світі регулярний міжнародний авіамаршрут Лондон-Париж

1989-го американський космічний зонд "Вояджер" передав на Землю знімки планети Нептуна.

 І в 1997-му останній лідер НДР Егон Кренц засуджений до 6,5 років в'язниці за накази стріляти по людях, які долають Берлінську стіну.

Цього дня народилися:

1819-го року народився засновник першого у світі детективного агентства. Алан Пінкертон. Кинувши поліцейську службу, Пінкертон організував приватне агентство, яке спеціалізувалося на розкритті залізничних крадіжок. Його фірма швидко здобула популярність, а найбільшими її успіхами були запобігання замаху на президента Лінкольна в Балтіморі, а також арешт організаторів крадіжки 700 000 доларів в залізничній компанії

У 1862-му - Вільям Проктер, американський підприємець, засновник миловарної мануфактури "Procter & Gamble".

1924 рік подарував Україні Павла Загребельного, українського письменника, Він був сценаристом, громадським діячем, лауреатом Державної премії СРСР , Шевченківської преміїі і просто Героєм України.

Серед найвідоміших творів – "Роксолана" "Диво», трилогія "З погляду вічності", та "Первоміст".Загребельний був також головним редактором "Літературної" газети"

1930-й рік – Шон Коннері, шотландський та американський актор театру і кіно, громадський діяч (борець за незалежність Шотландії). Перший і найкращий виконавець ролі Джеймса Бонда.

У 1950 році Коннері посів третє місце на конкурсі з бодібілдінгу "Містер Всесвіт", де здібного красеня начебто й помітили промоутери, загалом знявся у шести стрічках "бондіани".

В 1971- му народилася німецьа топ-модель Клаудія Шифер.

За модельну кар’єру Клаудія з’явилася на обкладинках журналів, близько 900 разів. Німецькі ЗМІ постійно вносять її в перелік найбагатших жінок Германії. За кожний робочий день вона отримувала близько 50 тисяч доларів. Журнал "Форбс" оцінює її доходи у 25 мільйонів доларів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити