image
 |  2 29 Травня 2021 | 08:00

29 травня. Цей день в історії: у Києві відкрили найбільший ботанічний сад

Найвагоміші події цього дня, що увійшли до історії.

У 862 році Рюрик заснував першу династію російських князів у Новгороді.

У 1900-му компанія "Отіс" зареєструвала торгову марку "Ескалатор" (пізніше ескалаторами називатимуть усі ескалатори).

1910 року відбулося змагання в швидкості між аеропланом і поїздом.

Першим відстань між Олбані і Нью-Йорком подолав літаючий апарат, яким керував Гленн Кертісс; він одержав приз 10 тисяч доларів.

1964-й — у Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад.

"Новий" ботанічний сад, на Тімірязєвській, 1, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. Однією з декоративних колекційно-експозиційних ділянок ботанічного саду, його своєрідною візитівкою є Сад бузків (Сирінгарій). Сирінгарій закладено в 1948 році на площі, що сьогодні становить 2,45 га. Його колекцію складає 21 вид бузків (з 28 існуючих в природі), близько 90 сортів, близько 1500 кущів.

1975-го на Білоруському автозаводі було розпочато виробництво найбільшої в СРСР вантажівки — БелАЗа-7520.

1985 рік — перед початком фінального матчу на Кубок чемпіонів "Ювентус" - "Ліверпуль" унаслідок масової бійки і тисняви на стадіоні "Ейзель" у Брюсселі між уболівальниками загинуло 39 осіб (32 італійці), понад 400 осіб було поранено.

Матч почався із затримкою на півтори години. Його хотіли навіть скасувати, але для запобігання новим інцидентам гра відбулася. З рахунком 1:0 виграв «Ювентус» (гол з пенальті забив Мішель Платіні). Англійські клуби після інциденту були дискваліфіковані на три роки, а "Ліверпуль" — на п'ять років. Стадіон був перебудований і змінив назву.

1995 року англієць Рорі Блеквелл встановив рекорд, зігравши на 400 барабанах за 16,2 секунди.

В 2003 році — Форвард збірної України та італійського "Мілана" Андрій Шевченко, за чотири роки, які провів в Італії, нарешті виграв свій перший трофей.

У фіналі Ліги Чемпіонів "Мілан" у серії післяматчевих пенальті переграв туринський "Ювентус" з рахунком 3:2. Останній гол, який приніс перемогу "россонері", забив саме українець. Андрій Шевченко разом із грузином Кахою Каладзе, стали першими в історії колишнього СРСР гравцями, які вибороли найпочесніший європейський трофей.

 Сьогодні народилися:

1909 рік — Яніна Жеймо, радянська акторка театру й кіно, відома за роллю Попелюшки у фільмі "Попелюшка".

В 1917-му народився Джон Кеннеді, американський політичний і державний діяч. 35-й президент США, перший президент США. який за віросповіданням був католиком.

Джон Кеннеді виступав за поліпшення відносин між США і СРСР, але його правління було також відмічене великими кризами: у затоці Свиней, будівництво берлінської стіни, Карибська криза . Він виступав за расову десегрегацію, беручи модель Абрахама Лінкольна, підтримував Мартіна Лютера Кінга, і зустрічався з ним у Вашингтоні в 1963 році. Джон Кеннеді робив багато для освоєння космосу, запускаючи програму "Аполлон" ("Ми вирішуємо йти на Місяць"). Президент Кеннеді вважається зразком американського лібералізму.

1956-го — Ла Тойя Джексон, американська співачка, сестра Майкла Джексона.

В 1982 році народилася Наталя Добринська, українська легкоатлетка, багатоборка, заслужений майстер спорту в Україні.

Добринська завоювала золоту олімпійську медаль на Олімпіаді в Пекіні в 2008 році. На попередній Олімпіаді в Афінах в 2004 році посіла восьме місце.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити