image
 |  23 31 Березня 2021 | 08:00

31 березня. Цей день в історії: Наpодився Микола Міхновський

Мико́ла Іва́нович Міхно́вський (19 [31] березня 1873, — 3 травня 1924) — ідеолог українського самостійництва, адвокат, публіцист. Діяч Української Республіки і організатор її війська, збройних сил. Представник священницького роду Міхновських. Народився у селі Турівка, Полтавська губернія, Російська імперія. Член Братства тарасівців, засновник Української народної партії (1902), один із лідерів Української демократично-хліборобської партії, член Братства самостійників. Один з популяризаторів словосполучень «козаки-українці» і «українці-козаки» в якості назви і самоназви представників українського народу. Прихильник розпаду Російської імперії і перетворення її на спільноту пов'язаних спільною історією країн і народів. Автор брошури «Самостійна Україна» (1900), підготував проєкт Конституції (1905). Помер у Києві, УСРР.

90-й день року (91-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 275 днів.

2012 — Година Землі, щорічна міжнародна подія започаткована WWF.

Міжнародний День бекапа.

Міжнародний день декольте.

Події

1284 — єпископом Ілі засновується Пітергаус — найстаріший і найменший коледж Кембриджського університету.

1770 — англійський мореплавець Джеймс Кук, обстеживши Нову Зеландію і з'ясувавши, що вона — острів, покидає її і бере курс на захід — на Австралію.

1821 — скасовано Португальську інквізицію.

1831 — Квебек (місто) і Монреаль отримують статус міст.

1854 — укладено Канаґавський договір між Японією та США. Японія скасовує курс на ізоляцію від Заходу.

1856 — євреям забороняється служити в російському флоті.

1889 — офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося сходинками.

1896 — перший замок-блискавка патентується в США його винахідником, Уїткомбом Джадсоном.

1900 — перша реклама автомобілів з'явилася в американській загальнонаціональній газеті Saturday Evening Post. Одна філадельфійська компанія помістила його під девізом «Автомобілі, які приносять задоволення».

1900 — у Франції прийнятий закон, що обмежує робочий день жінок і дітей 11 годинами.

1901 — випускається перший автомобіль «Мерседес». Він створений Вільгельмом Майбахом для Motoren Gesellschaft Готліба Даймлера і являє собою новий стандарт автомашин з двигуном внутрішнього згорання (ДВС). Цей автомобіль також поклав початок династії, яка згодом стала називатися «Мерседесом» (на ім'я дочок Р. Даймлера).

1917 — США купують у Данії Віргінські острови за $25 млн.

1917 — у Києві відкрито першу українську гімназію.

1918 — США вперше переходять на літній час.

1923 — у Нью-Йорку пройшов перший танцювальний марафон. Переможницею стала Алма Каммінгс, що протрималася на ногах 27 годин.

1929 — Українська академія наук схвалила Харківський правопис української мови, а 29 березня його схвалило НТШ у Львові.

1940 — відкритий нью-йоркський аеропорт «Ла Гардія».

1949 — Ньюфаундленд стає 10-ою провінцією Канади.

1952 — відкрито Львівську філію Академії наук України.

1954 — СРСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени організації. Північноатлантичний альянс через деякий час відкинув цю пропозицію.

1955 — радянський уряд прийняв рішення повернути НДР скарби Дрезденської галереї, вивезені до СРСР після Другої світової війни

1959 — тибетський буддиський лідер Далай Лама тікає з окупованного китайцями Тибету.

1966 — з космодрому Байконур, здійснений пуск ракети-носія «Молнія» з автоматичною міжпланетною станцією «Луна-10», котра 3 квітня 1966 року була виведена на селеноцентричну орбіту і стала першим у світі штучним супутником Місяця.

1967 — після рішення Франції про вихід з військової організації НАТО штаб-квартира організації була переведена з Парижа в столицю Бельгії Брюссель.

1973 — у хіт-параді журналу «Billboard» уперше з'явився альбом гурту «Pink Floyd» «The Dark Side of the Moon» і залишався в сотні найкращих протягом наступних 14 років.

1976 — «Led Zeppelin» випустили свій шостий студійний альбом Presence.

1988 — на турнірі чотирьох країн в Західному Берліні збірна СРСР обіграла чемпіонів світу — збірну Аргентини з рахунком 4:2.

1991 — на позачерговій нараді Політичного консультативного комітету країн Варшавського Договору ухвалено рішення про скасування військових структур організації.

1991 — на референдумі в Грузії 90 % населення проголосувало за незалежність.

1992 — ООН проголосувала за введення санкцій проти Лівії після її відмови видати двох підозрюваних в організації вибуху літака авіакомпанії «Пан Амерікен» в районі Локербі.

1993 — під час зйомок епізоду фільму «Ворон» випадково загинув американський актор Брендон Брюс Лі, син Брюса Лі.

1998 — пілот «Формули-1» Енді Валлас встановив світовий рекорд швидкості для серійного автомобіля — 402,6 км/год.

2019 — вибори президента в Україні. В другий тур виходять Володимир Зеленський та чинний на момент виборів президент Петро Порошенко

Народились

1873 — Микола Міхновський, український політичний і громадський діяч, адвокат, публіцист, перший ідеолог українського націоналізму та організатор війська.

1889 — Борис Герасимович, український астрофізик, жертва сталінського терору (п. 1937)

1914 — Леонід Вишеславський, український поет, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 1984 р (†2002).

1922 — Володимир Марчак (пол. Włodzimierz Marczak), польський письменник і поет українського походження. Автор тритомного циклу оповідань «Українець в Польщі». (пол. "Ukrainiec w Polsce")

1939 — Бурдученко Інна Георгіївна, українська актриса.

1939 — Римар Петро Олексійович, український архітектор, член Національної спілки архітекторів України, член International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) (Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць), член Українського національного комітету ICOMOS, член Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК).

Померли

1802 — Йосиф Богдан Залеський, польський поет українсько-молдовського походження, родом з Київщини. Засновник «української школи» в польській літературі.

1936 — Іван Селезньов, український художник, викладач Київської рисувальної школи Миколи Мурашка, з 1901 — Київського художнього училища.

1940 — Осип Назарук, письменник, автор повісті «Роксоляна».

1944 — Михайло Поготовко, український льотчик, підполковник Армії УНР, один з ініціаторів створення Українського Визвольного Війська.

1947 — Кравченко Уляна (Юлія Шнайдер), українська письменниця, активістка українського жіночого руху (*1860).

1999 — Юрій Кнорозов, український радянський історик та етнограф, лінгвіст і епіграфіст; засновник радянської школи майяністики. Відомий дешифровкою писемності майя, впровадженням математичних методів дослідження недешифрованих писемностей.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити