image
 |  0 4 Липня 2020 | 08:00

4 липня. Цей день в історії: щорічно святкують День судового експерта

4 липня — 185-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 180 дні.

Національні стята:

В Україні 4 липня, починаючи з 2009 року, щорічно святкують День судового експерта.

Це свято було засноване на знак визнання на державному рівні загального значення судово-експертної діяльності країни в забезпеченні правосуддя. Крім того, це свято акцентує увагу громадськості на проблемах свобод людини і громадянина.

За введення такого свята спочатку виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє при Міністерстві юстиції України. Ініціатори свята керувалися тим, що судово-експертна сфера має величезне значення для забезпечення правосуддя в суспільстві та захисту прав людини.

Для людей, які відзначають це свято, судова експертиза є не просто процесуальною дією, а методом досягнення правосуддя. На цей час його святкують 6000 атестованих судових експертів, із них 1400 є державними.

Міжнародні свята:

Також у багатьох країнах відзначаються національні дні і дати: наприклад, в США – День незалежності, в Норвегії і на Багамах – День королеви, на Кайманових островах – День конституції.

Іменинники сьогодні: Анастасія, Юліан, Гліб, Андрій, Інна, Римма, Микола

 У народі 4 липня відзначається Ульянов день. До цього часу розпускався липовий цвіт, який люди збирали в лікувальних цілях.

 А тому головна прикмета дня також пов’язана з липою: якщо зібрати квіти липи в цей день, вони надовго збережуть цілющу силу.

В історії 4 липня:

1790 – народився Джордж ЕВЕРЕСТ, англійський геодезист, що першим визначив висоту найвищої вершини світу Джомолунгми, яку також називають Еверестом у його честь;

1826 – помер Томас ДЖЕФФЕРСОН, 3-й президент США;

1885 – народився Луї МЕЙЕР, глава кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer;

1891 – народився Петро ПАНЧ, український письменник;

1934 – померла Марія СКЛОДОВСЬКА-КЮРІ, фізик і хімік, Нобелівська лауреатка;

2000 – помер Юрій КЛІНСЬКИХ, вокаліст гурту «Сектор Газа»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити