image
 |  2 18 Травня 2021 | 10:35

Біля водойм на Волині спіймали браконьєрів

У період з 11 по 17 травня 2021 року державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля зафіксували 41 порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено 20 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства), 14 - за ч. 4 ст. 85 КУпАП (грубі порушення) та два – за ст. 188-5 КУпАП. Оформлено п’ять актів виявлення та вилучення безхазяйного майна, згідно з якими вилучено 61 од. заборонених знарядь лову.

Про це повідомили на офіційному веб-сайті Управління Державного агентства рибного господарства у Волинській області.

«За даний період на порушників накладено 1 428 грн штрафів. Збитки, завдані рибному господарству України, склали 30 940 грн. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили у порушників 22 кг водних біоресурсів та 19 од. заборонених знарядь лову. Попереджено нанесення збитків рибному господарству на суму 24 905 грн», - повідомив керівник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Для прикладу, 13 травня в ході рибоохоронної роботи на водному об’єкті, поблизу с. Чаруків Луцького району (орнітологічний заказник «Чаруків») виявлено безгосподарське майно. Так, з водойми вилучено три од. сітних знарядь лову, загальною довжиною 250 метрів. У сітках знаходилася риба: 13 екз. Карася сріблястого та 5 екз. лина, яких у живому стані повернено у водойму. Попереджено шкоду, заподіяну порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, на суму 4 652 грн. Знаряддя лову вилучено, складено відповідний акт.

14 травня в ході рибоохоронного рейду на заплаві р. Стир, поблизу с. Крижівка Рожищенської ТГ Луцького району Волинської області викрито грубе порушення Правил рибальства. Громадянин здійснював вилов риби двома сітними знаряддями лову. Порушник встиг виловити 7 екз. карася сріблястого та 6 екз. ляща, чим завдав збитків рибному господарству на суму 969 грн.

На особу складено адмінпротокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справи направлено до районного суду для притягнення порушника до відповідальності. Знаряддя лову вилучено.

Того ж дня два аналогічні порушення за ч. 4 с. 85 КУпАП викрито на оз. Домашнє, поблизу с. Кримне Дубечненської ТГ та на р. Турія, поблизу с. Мильці Сереховичівської ТГ у Ковельському районі. На даних водних об’єктах громадяни здійснювали вилов риби за допомогою сітних знарядь. На осіб оформлено протоколи про адміністративні правопорушення. Матеріали справ готуються до передачі в суд для притягнення порушників до відповідальності. Заборонені знаряддя вилучено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт на Волині: посадовець намалював на асфальті карикатуру депутата міськради (ФОТО, ВІДЕО)

15 травня волинські рибпатрульні спільно з громадськими активістами здійснили обстеження водних об’єктів у Ковельському районі Волинської області. Так, обстежено оз. Сомин, оз. Дольське, р. Турія та Ковельське водосховище у м. Ковель. У ході рибоохоронної роботи порушників рибальства та безгосподарських знарядь не зафіксовано.

Того ж, дня грубе порушення рибальства викрито на оз. Світязь, поблизу урочища Гряда Шацької ТГ Волинської області (на території Шацького національного парку). Два порушники здійснювали вилов риба чотирма сітними знаряддями лову. У сітках знаходилося 75 екз. канадського сомика, загальною вагою 5 кг. Рибу у живому стані повернено у водне середовище, чим попереджено збитків на 2 250 грн.

На осіб складено адміністративні протоколи, заборонені знаряддя вилучено. Матеріали справ готуються до передачі в суд для притягнення порушників до відповідальності.

16 травня в ході рибоохоронної роботи на оз. Сірче, поблизу с. Добре Камінь-Каширської ТГ Камінь-Каширського району (Ландшафтний заказник «Сірче») виявлено безхазяйне майно. З водойми вилучено 30 од. сітних знарядь, загальною довжиною 1 100 метрів. З сіток повернено у водне середовище рибу: 10 екз. лина, 3 екз. щук, 30 екз. карася сріблястого, 7 екз. окуня та 8 екз. ляща. Попереджено шкоду, заподіяну порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, на суму 8 201 грн. Складено акт виявлення безхазяйного майна, заборонені знаряддя лову вилучено.

Волинський рибоохоронний патруль вкотре закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Про порушення правил рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 360 78 40.

Нагадуємо, з першого квітня розпочалася нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега за межами нерестовищ.

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів у ПЗФ України здійснюється відповідно до постанови КМУ від 24.07.2013 р. № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Так, компенсація за один незаконно виловлений екземпляр канадського сомика становить 30 грн, лина – 210 грн, карася сріблястого – 30 грн, щуки – 602 грн, окуня – 141 грн, ляща – 301 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом тижня попереджено збитків на майже 14 тисяч гривень, – Волинський рибпатруль (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити