image
 |  2 5 Березня 2020 | 22:25

42 людини: вражаючі історії волинян, які живуть з «новими» органами

В області– 42 людини з пересадженими органами. Щодня вони змушені приймати ліки, що запобігають відторгненню. Медикаментами держава мала б забезпечити їх безплатно, натомість люди самостійно купують таблетки, що продовжують їх життя.

12 років лучанка Наталія Гараєва живе з пересадженою ниркою. Трансплантацію їй робили у Білорусі. Тепер щодня жінка приймає більше десятка таблеток, аби запобігти відторгненню пересадженого органу.

Живе з пересадженою ниркою Наталія Гараєва: "Цих я п’ю 6 таблеток в день, цих по дві вранці і ввечері, цю одну, ці препарати треба пити пожиттєво."

Ці ліки мала б отримувати безплатно, - каже Наталія, - в Україні діє відповідна державна програма, але таблетки здебільшого купує власним коштом.

Живе з пересадженою ниркою Наталія Гараєва: "Січень місяць нам дали по пару капсул цього препарату, лютий нічого не дали, а цей вже не дають півтора – до двох років і я купляю, не підійшов препарат мені – і в мене йшло відторгнення від ліків і зараз лікарі сказали, щоб я тільки ці пила, більше ніякі."

Замість оригінальних лікарських препаратів людям з пересадженими органами в Україні нині безплатно видають генерики – ліки з тією ж діючою речовиною, але іншою назвою, розповідає Наталія Гараєва. Найнеобхідніші медикаменти Наталії обходяться у 5 тисяч гривень щомісяця. Раз у декаду декілька тисяч вона витрачає на вимірювання концентрації ліків в організмі. Їх нестача чи надлишок негативно позначаються на здоров’ї. Аналізи здає у Києві чи Львові. Наталія каже: отримує три тисячі пенсії як інвалід з дитинства.

Читайте також: У Луцьку знову щось будують під замком Любарта? (ФОТО)

А це Міланка. Зараз дівчинка усміхнена і весела, три роки тому ситуація була іншою, розповідає мама Ольга Проніна. Через вроджену хворобу її донька потребувала пересадки печінки. Оперували малечу в Італії, донором стала мама.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити