image
 |  0 14 Травня 2019 | 18:21

5 найпоширеніших міфів про дієти

Сьогодні інтернет рясніє різноманітними дієтами та порадами щодо здорового харчування. Та чи всі вони правильні та корисні?

Про це пише Deztop

Більшість порад вже давно визнані як неефективні, однак дієти і далі обростають міфами, які глибоко вкорінюються в нашій свідомості: не їсти на ніч, уникати жирів та вуглеводів і постійно рахувати калорії…

Все це міфи, в які ми свято продовжуємо вірити, хоча такі “поради” вже давно пора викинути з голови! Представляємо вам топ-5 найпоширеніших міфів про дієти.

МІФ 1. НЕ МОЖНА ЇСТИ НА НІЧ

Поширений міф, який нам твердять мало не з дитинства – їсти на ніч шкідливо в будь-якому випадку! А ще краще – не їсти після шостої вечора взагалі. Основне твердження при цьому таке: коли ви засинаєте, метаболізм сповільнюється, а отже організм не засвоює їжу і вона відкладається у вигляді небажаних складок на животі.

Однак, насправді ваше тіло все ще використовує енергію, коли ви спите. Звісно, якщо якщо загальна кількість спожитих калорій за день більша, ніж кількість витрачених, є ризик погладшати. Але це ніяк не залежить від часу, коли ви їсте.

Іншими словами, якщо ви вели активний спосіб життя вдень, бігали чи займалися фітнесом і правильно харчувалися, біди в тому, що за годину чи дві перед сном ви з’їсте фруктовий салат не буде.

Але якщо ви цілий день просиділи за компютером і повечеряли жирним гамбургером – то ясна річ, такий спосіб харчування відіб’ється на вашій фігурі. І вже без різниці – з’їли ви цей гамбургер до шостої, за три години до сну чи вже лежачи в ліжку в піжамі.

Звісно, переїдатися на ніч не варто – все ж слід дати організму можливість також відпочити. Крім того, їжа перед сном може збільшити рівень цукру в крові протягом наступної доби.

Однак ви повинні запам’ятати: якщо ваше харчування збалансоване, ви ведете активний спосіб життя і регулярно тренуєтеся, то невелика вечеря не стане для вас проблемою.

МІФ 2. СЛІД ВИКЛЮЧИТИ ЗІ СВОГО РАЦІОНУ ВСІ ЖИРИ ТА ВУГЛЕВОДИ

Інтернет сайти, модні блоги та журнали в один голос трублять: хочете схуднути – відмовтесь від жирів та вуглеводів. І ми активно викреслюємо зі списку дозволених продуктів хліб, молоко, яйця, сир і навіть рибу – бо ж там заборонені компоненти!

Але насправді організм потребує повноцінного і збалансованого харчування. Вуглеводи є важливим джерелом енергії і необхідні для нормального обміну речовин. Жири беруть участь у секреції гормонів, процесі згортання крові, утворенні клітинних мембран і є так само джерелом енергії. Тому відмовлятися від них – просто нераціонально.

Австралійські дієтологи радять чоловікам споживати 28-40 грамів здорових жирів на день, жінкам – 14-20. Такі жири містяться в оливковій олії, олії каноли, горіхах та зернах, авокадо, яйцях та рибі, яка багата на омега-3 (наприклад, лосось або тунець).

Що стосується вуглеводів, лікарі справді рекомендують для схуднення їсти менше вуглеводів, однак не можна повністю виключати цю групу їжі зі свого раціону, адже це призведе до дисбалансу.

Споживання здорових вуглеводів може наситити людину, а це так само допомагає з втратою ваги. Комплексні вуглеводи містяться у макаронах із твердих сортів пшениці, бобах, картоплі.

МІФ 3. ЗАПОРУКА УСПІХУ – ЦЕ ПОСТІЙНИЙ ПІДРАХУНОК СПОЖИТИХ КАЛОРІЙ

Арифметика калорій проста: якщо ви споживаєте більше калорій, ніж витрачаєте протягом дня, їх надлишок буде відкладатися у тілі як жир. Якщо ж ви витрачаєте більше, ніж споживаєте – ви схуднете.

Зараз рахувати калорії стало модно – фітнес браслети, додатки в телефонах і калькулятори калорій стали таким собі мейнстримом серед усіх, хто веде здоровий спосіб життя.

Але насправді щоденний підрахунок калорій ролі не грає – ви лише витрачаєте час на визначення кількості з’їджених і витрачених калорій. Люди фокусуються на підрахунку калорій, а поміж тим часто забувають про поживну цінність продуктів харчування.

Замість того, щоб постійно фіксувати нудні цифри, намагайтеся просто вибирати здорову їжу.

Наповніть свій раціон зеленню, овочами, фруктами та ягодами, білками, волокнистими вуглеводами та здоровими жирами і обмежте вживання нездорової їжі – так ви без жодного підрахунку будете впевнені, що не з’їли більше, ніж потрібно калорій.

МІФ 4. ПОТРІБНО ПОВНІСТЮ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ЦУКРУ ТА АЛКОГОЛЮ

Цукор та алкоголь у великих кількостях, безперечно, шкідливі для вашого організму. Але це ще не означає, що від них треба відмовитися зовсім.

Дієта та фізичні навантаження не означають ведення абсолютно стриманого образу життя, вважає австралійська тренерка з харчування Каміллі Акерберг.

“Збалансований раціон харчування з різноманітними поживними продуктами, включаючи зелень та овочі, свіжі фрукти та ягоди, м’ясні білки, здорові жири та вуглеводи – ось ключ до довгострокових результатів, – каже вона.

Однак, бути надто вимогливими до себе, виключаючи весь цукор та алкоголь і споживаючи лише листкову зелень – це не раціонально. У результаті ви спокуситеся і відмовитеся від такої дієти”.

Схуднути та підтримувати тіло у формі – це ще не означає не їсти. Важливо споживати переважно поживну та корисну їжу. І іноді дозволяти собі виключення з правила – з’їсти шматочок улюбленого шоколаду чи випити келих червоного вина.

МІФ 5. СЛІД ЇСТИ ЛИШЕ ВЕГАНСЬКУ ЇЖУ – ЗЕЛЕНЬ, ОВОЧІ ТА ФРУКТИ

Веганство – найбільш сувора форма вегетаріанства, яка виключає з раціону не лише м’ясо та рибу, а й будь-які продукти тваринного походження – наприклад, молоко та яйця.

Дедалі популярнішою стає і веганізм – дієта, яка передбачає відмову на певний час від всіх продуктів тваринного походження .

Звісно ж, рослинна дієта може мати багато переваг для здоров’я, але повністю виключати з раціону цілі групи продуктів – не раціонально і, крім того, це може серйозно нашкодити організму.

У веганській їжі часто не вистачає кальцію, вітаміну D, заліза, вітаміну B12, цинку, омега-3 жирних кислот, які є вкрай важливими для нашої життєдіяльності.

Не слід обмежувати себе лише сирими овочами та фруктами – ваше харчування має бути збалансованим і корисним для організму.

Отож, не вірте в страшні міфи і не лякайтеся при кожному згадуванні про дієту. Пам’ятайте, продукти харчування – це не вороги, з якими треба боротися. Грамотно підібраний раціон – це ключ до здорового та стрункого тіла і омріяної ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла про користь та шкоду кави

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити