image
 |  0 5 Січня 2020 | 08:00

5 січня. Цей день в історії: народився Феррейра да Сілва Ейсебіо

ВолиньUA розповість про найважливіші події в Україні та світі.

5-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишився 361 день.

Іменинники - Василь, Ізот, Наум, Нифонт, Павло, Федул (Феодул), Феоктист.

Головні події 5 січня

1463 - Франсуа Війону, першому французькому лірику Нового часу смертний вирок за неодноразову участь у бійках, грабунках і розбоях замінено на 10-літнє вислання з Парижу. Запис про це — останнє достовірне свідчення про його життя. Відомо також, що коли у 1489 році вийшло перше видання віршів Війона, автора «Великого заповіту» і «Малого заповіту» вже не було в живих.

1896 - В австрійській газеті «Wiener Presse» вперше опубліковано повідомлення про відкриття німецьким фізиком Вільгельмом Рентгеном особливого виду випромінюваня, котре згодом отримає назву рентгенівське.

1909 - Математик Стівен Клін, що працював разом з Куртом Годелом та Аланом Тюрінгом, розробив теорію повторюваних процесів (рекурентну теорію), згідно з якою стало можливим передбачення існування розв'язків деяких типів математичних задач. Рекурентна теорія згодом стала основою теорії побудови комп'ютерів.

1918 - В УНР увійшли в обіг перші українські банкноти номіналом 100 карбованців.

1940 - У Федеральній комунікаційній комісії США проведено першу демонстрацію роботи радіо ультра-короткого діапазону хвиль (FM). Пристрій був розроблений майором Е.Г.Армстронгом. Перший реально працюючий передавач був запущений в дію у 1941 році.

1972 - Президент США Річард Ніксон підписав розпорядження про виділення 5,5 мільярдів доларів на 6-річну програму створення космічного літального апарату багаторазвого використання «Шатл».

1973 - Брюс Спрінгстін випустив свій дебютний альбом «Greetings from Asbury Park, N.J.».

1980 - Компанія Hewlett-Packard випустила свій перший персональний комп'ютер. В комплект HP-85 входив монітор, встроєний принтер, касетний магнітофон для зберігання даних. Хід Hewlett-Packard був досить ризикований, адже в цей час лідерами індустрії були TRS-80, Atari і бестселлер під назвою Apple II. Лише згодом IBM випустить свій IBM PC, що миттєво стане лідером в усьому світі.

2001 - Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу по відношенню до віце-прем'єра Юлії Тимошенко, звинуваченої в контрабанді і підлозі документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах у період, коли вона була президентом корпорації «Єдині енергетичні системи України».

2005 - На підставі знімків, зроблених 21 жовтня 2004 року в Паломарській обсерваторії, відкрито планету Ерида, найбільшу з карликових планет (діаметр 2330 км), яку спочатку було прийнято за 10-у планету Сонячної системи.

2006 - Компанія «Intel» представила перший процесор лінійки «Core», призначений для заміни торгової марки Pentium, що вживалась Intel у процесорах кількох архітектурних поколінь ще з 1993 року. Першим чіпом з лінійки Core був чіп з кодовим ім'ям Yonah (біблійний Іона).

2019 - У Стамбулі в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної Церкви України.

Народились 5 січня

1592 - Шах Джахан Мугал, імператор Індії (1628-58 рр.); за час його правління збудовано мавзолей Тадж Махал.

1932 - Умберто Еко, італійський письменник, філософ, лінгвіст («Маятник Фуко», «Острів напередодні», «Бавдоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани», «Празький цвинтар»).

1942 - Феррейра да Сілва Ейсебіо, португальский футболіст, володар «Золотого м'яча» як кращий футболіст Європи (1965), «Золотої бутси» як кращий бомбардир європейських чемпіонатів (1968, 1973 рр.).

1969 - Мерилін Менсон (Брайан Г'ю Уорнер), американський музикант, художник.

1986 - Яна Володимирівна Шемякіна, українська фехтувальниця, шпажистка, чемпіонка Європи (2009).

Померли 5 січня

1066 - Едвард I (Едвард Сповідник), король Англії (1042-66 рр.); останній представник династії Вессексів, син Етельреда II Нерозумного.

1589 - Катерина де Медічі, королева Франції, дружина Генріха II (1547-59 рр.); одна з найвпливовіших осіб тодішньої Франції (її вважають ініціатором Варфоломіївської ночі); після смерті чоловіка вона протягом 15 років була регентом, троє її синів — Франциск II, Карл IX і Генріх III — королями Франціїї, а дочка Маргарита вийшла заміж за протестанта Генріха Наварського, майбутнього короля Генріха IV.

1970 - Макс Борн, німецький фізик-теоретик, один із творців квантової механіки, лауреат Нобелівської премії (1954).

1994 - Ігор Федорович Белза, український музикознавець, композитор, історик культури, педагог.

2018 - Джон Воттс Янг, американський астронавт; першим здійснив 6 польотів у космос, 9-а людина, що побувала на Місяці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити