image
 |  2 6 Серпня 2022 | 08:00

6 серпня. Цей день в історії: відбувся другий політ людини в космос

Цікаві історичні події цього дня.

У 1496 році Бартоломео Колумб, брат Христофора Колумба, заснував місто Санто-Домінго — столицю Домініканської Республіки.

1828 рік — у Канаді відбулася перша Королівська регата, найстаріше спортивне змагання Північної Америки з тих, які проводяться і нині.

1890 року американський торговець Вільям Кеммлер, який з ревнощів убив свою дружину, став першим, кого стратили на електричному стільці.

Випробування нового способу, покликаного зробити страту "гуманнішою" процедурою, пройшло не дуже вдало: з першого разу вбивця не помер і мучився ще кілька хвилин, поки струм пустили вдруге.

У 1926 році 19-річна Гертруда Едерле першою з жінок переплила Ла-Манш. Відстань у 56 км вона подолала за 14 годин 31 хвилину, на 1 годину 59 хвилин покращивши попереднє досягнення чоловіків.

1961 року відбувся другий політ людини в космос: СРСР запустив космічний корабель «Восток-2», який пілотував 25-річний льотчик-космонавт, майор Герман Титов.

У 1997-му на Гуамі розбився південнокорейський "Боїнг-747".

У сильну зливу пілоти літака неправильно визначили розташування посадочної смуги; радари аеропорту тим часом були виведені з ладу через помилку програмного забезпечення. Із 254 людей на борту вижили тільки 27.

Народилися:

У 1881 році — Олександр Флемінг, шотландський бактеріолог, який першим знайшов антибіотик пеніцилін. Лауреат Нобелівської премії із клінічної фізіології та медицини 1945 року.

1928 року — Чань Це Юнь, засновник південнокорейської автомобілебудівної компанії "Хюндай".

У 1952-му — Войцех Фортуна, перший польський спортсмен, який завоював «золото» на зимових Олімпійських іграх (у 1972 році став чемпіоном в Саппоро, вигравши стрибки з великого трампліна).

1973-го — Віра Фарміга, американська кіноакторка українського походження.

Відома за ролями у фільмах "Відступники", "Біжи не озираючись" та "Вище неба". За роль в останньому була номінована на "Оскар" 2010 року в категорії "найкраща жіноча роль другого плану". Дочка українських емігрантів, до шести років Віра не говорила англійською.

Вона відвідувала українську католицьку школу в місті Нью-Арк, виступала в гурті українського народного танцю, була вихованкою "Пласту".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити