image
 |  2 6 Вересня 2020 | 08:48

6 вересня – Євтихій Тихий: історія, традиції та прикмети свята

«Євтихій – тихі зорі» – так в старовину називали цей день. Світати починає пізніше, а дні стають коротшими. Євтихій Тихий — народне свято, що відзначається 6 вересня кожного року. У цей день вшановують одного з апостолів, що стояв майже біля самих витоків поширення по світу вчення Христа.

Про це повідомляє «Ukr.Media».

Історія свята

Євтихій народився в місті, сучасна назва якого Севастополь. Життя його припало на нелегкий для християнської віри час — I століття н. е. Євтихій був вкрай зацікавлений в новому для себе світогляді. Він старанно шукав собі вчителя, який би зміг посвятити його в таїнства вчення Ісуса Христа. Таким наставником став євангеліст Іоанн Богослов. Після того як чоловік пізнав усі заповіді сина Господа, він відправився з апостолом Павлом в подорож по містах, щоб нести в народ догмати християнської церкви. Був і період, коли проповідник подорожував один.

Апостол помер не своєю смертю. Його закололи мечем на початку II століття за поширення єретичних думок. Під час життя Євтихію багато разів доводилося страждати від голоду і спраги. Крім того, під час мандрівок у багатьох місцевостях його чекали хижі звірі. Всі перепони Євтихій переносив стійко і вірив, що на його шляху йому допомагає сам Бог. За видатні заслуги його призначили єпископом, а після смерті його зарахували до сімдесяти молодших апостолів християнської церкви.

Традиції та обряди

6 вересня погода дозволяла збирати урожай льону. Зазвичай не було вітру, завдяки чому насіння не обсипалося, а дозрівало до необхідного для збору стану. Крім збирання льону з цього дня починався обряд «посиденьок». Полягав він в наступному: жінки збиралися в будинку у подруги, яка ще не встигла вийти заміж або вже втратила чоловіка через його смерть. Там вони вели довгі бесіди, обговорюючи останні новини і повсякденні проблеми, співали пісні, а іноді навіть ворожили.

Жінки здійснювали один цікавий обряд, покликаний забезпечити їм щасливе життя до настання зими. Вони йшли до найближчого лісу або гаю з посудиною, наповненою святою водою. Там збирали з землі двадцять листочків, поміщали їх в принесену тару і несли додому. Уже перебуваючи на кухні, жінки викладали листя на стіл і давали йому обсохнути. Коли вони повністю позбавлялися від вологи, слід було запалити свічки жовтого або оранжевого кольору, промовляючи кілька речень 7 разів. Ці фрази — змова, яка якраз і повинна була захистити будинок від бід і залучити в нього тільки щастя і удачу. Після необхідного числа повторів заповітних фраз потрібно було розкласти по кілька листочків в кожній кімнаті і чекати, коли свічки повністю догорять. По завершенню процесу листя закопували під деревом.

Прикмети

Люди вірили, що дощ у святковий день означає ясну погоду без опадів до самої зими, а також хороший урожай через рік.

Знали, що після 6 вересня світловий день починав ставати все коротшим і коротшим.

Якщо по окрузі розносилися крики синиць — насуваються зливи та грози. Крім того, це могло бути велике нещастя для всього поселення.

На Євтихія чекали спокійної погоди без сильного вітру, інакше думали, що врожай льону буде втрачено.

Говорили, що сонце починає старіти, коли на небі з'являються чорні грозові хмари.

Якщо помічали на дубах велику кількість жолудів, починали утеплювати житло і в'язати светри і шкарпетки з вовни, тому що знали — це до затяжної і холодної зими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 вересня. Цей день в історії: народився український історик Михайло Брайчевський

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити