image
 |  2 8 Червня 2022 | 08:00

8 червня. Цей день в історії: в Києві відкрився кінотеатр «Київська Русь»

8 червня - 159-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 206 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 26 травня Юліанського календаря.

Яке свято 8 червня

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день пам'яті домашніх тварин, День народження пилососа, Всесвітній день океанів, Всесвітній день боротьби з пухлинами головного мозку, Міжнародний день IPv6.

На острові Норфолк - День «Баунті», в Перу - День інженера, у США - День Пранава Сивакумара, День інформування жителів Карибських островів про ВІЛ і СНІД, День пікніка Бетті, День найкращих друзів, День радісного ранкового пробудження, День «Назвіть свою отруту», День «Зателефонуйте своєму лікарю», День пончиків з желе, у Франції - День пам'яті полеглих за Францію, в Індокитаї, у Британії - День острова Ліндісфарн, на Соломонових островах - День провінції Темоту, в Словенії - День Приможа Трубара.

Пам'ятні дати 8 червня, річниці та події

У 1783 році вулкан Лакі в Ісландії почав своє восьмимісячне виверження, яке виявилося найбільшим лавовим виверженням в історії. Загинуло близько 10 тисяч людей (20% населення Ісландії). Період після його виверження відомий як «лиха в тумані».

У 1786 році цього дня в Нью-Йорку вперше надійшло до продажу морозиво.

У 1824 році канадець Ноа Кашинг із Квебеку запатентував першу в світі пральну машину. Це була дерев'яна бочка, всередині якої на вертикальній осі оберталися хрестовини. Свого роду - кавомолка, що пускається в рух, як йшлося в описі, «м'язовою силою людини». Його винахід став масово модернізуватися. Серійне виробництво пристроїв для прання почалося майже століття потому - в 1907 році.

У 1984 році в гільдію кіноакторів США почесним членом було прийняте діснеївське каченя Дональд Дак.

У 2002 році після ремонту в Києві відкрився кінотеатр «Київська Русь» із найбільшим на той час екраном серед кінотеатрів країн колишнього СРСР.

Яке сьогодні церковне свято?

Православна церква 8 червня вшановує пам'ять апостола Карпа, єпископа. За повір'ям, він приносить удачу всім, хто займається риболовлею. Звідси й народна назва свята - «Карполов». 

У 1829 році в Ліверпулі був відкритий перший муніципальний басейн.

У 1912 році в Лос-Анджелесі була заснована кіностудія «Universal».

У 1934 році цього дня в СРСР була запроваджена кримінальна відповідальність родичів підсудних за недонесення про «державний злочин», що відбувся або планувався. До числа державних злочинів було внесено втечу за кордон.

Що сьогодні не можна робити?

Не можна прибирати в будинку після заходу сонця. Також краще не вирушати в поїздку, не міняти роботу та квартиру. День принесе багато несподіванок, переважно неприємних. Тому уникайте конфліктів.

Прикмети на 8 червня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато комарів - до теплих, але дощових днів;

- багато коників - до посушливих днів;

- риба біля поверхні водойми, періодично навіть вистрибує - найближчі дні погода буде сирою.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити