image
 |  0 9 Листопада 2019 | 08:00

9 листопада. Цей день в історії: Почалося руйнування Берлінської стіни

 ВолиньUA пропонує добірку цікавих фактів про 9 листопада: день в історії, свята, іменини та народні прикмети.

9 листопада — 313-й день року (314-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 52 дні.

Свята

День української писемності та мови

У 1997 році був заснований День української писемності та мови. Відповідний указ підписав тоді президент Леонід Кучма. Це свято було засноване на честь літописця Нестора, якого возвели в ранг преподобного. Він був послідовником знаменитих Кирила та Мефодія — творців слов’янської писемності.

Сьогодні українські вчені вважають, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували декілька видів писемності. Деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови в основному складається з аналогів грецьких літер та декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця. Але її, очевидно, знали не всі, оскільки до наших часів дійшов лише один зразок такого письма.

В цей день традиційно проводяться різноманітні заходи в школах та вузах. Всі вони присвячені темі писемності та грамотності. У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять тематичні вікторини та олімпіади з української мови.

День вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця

Преподобний київський літописець та письменник-агіограф. Автор Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського. Вважається упорядником (за іншою версією автором) Повісті врем’яних літ.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва

Раніше Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва відзначався в Україні 23 березня. З 2013 року, згідно Указу Президента України цей день став відзначатися 9 листопада.

Всесвітній день юзабіліті

Всесвітній день юзабіліті відзначають з 2005 року у другий четвер листопада. Це свято присвячене практичності та зручності використання інтерактивних сервісів, електроніки та засобів зв’язку.

Крім того, юзабіліті позначає ефективність використання механічних інструментів та засобів, які виконують належним чином свої функції. Одним словом ці всі визначення можна назвати одним словом — практичність.

День юзабіліті був придуманий для того, щоб підвищити суспільну свідомість щодо необхідності спрощення використання продуктів та послуг, доступу до них, оскільки цей факт дуже важливий для комфортного життя людини.

Всесвітній день якості

Всесвітній день якості відзначається щорічно в другий четвер листопада в багатьох країнах світу. Це свято було створено за ініціативою Європейської організації якості, а незабаром ідея була підтримана і Організацією Об’єднаних Націй.

З’явився День якості в 1990 році. З 1996 року відзначається цілий Європейський тиждень якості, частиною якого і стало це свято. Воно було придумане як міра підвищення якості всієї продукції, виробленої сьогодні у світі. Ініціатори цього свята намагаються донести до свідомості людей всю ту важливість, яку має для здоров’я та життя людини висока якість товарів. Крім того, це свято має привернути увагу до неналежної якості багатьох товарів, які є шкідливими не тільки для навколишнього середовища, а й для організмів самих людей.

10 листопада це свято відзначають не тільки європейці, а й жителі багатьох країн на інших континентах. У цей день проводяться різні виставки, які демонструють якісні та конкурентоспроможні товари. Якісними зараз вважаються товари, які зберігають навколишнє середовище, фізичне та психічне здоров’я людини.

День антиядерних акцій

9 листопада в різних країнах світу відзначається День антиядерних акцій. В цей день прийнято проводити пікети, демонстрації та акції протесту проти розвитку ядерної енергетики і за підвищення її безпеки.

Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму

Дата для цього дня була обрана невипадково, а в пам’ять про трагічну подію – початок масових єврейських погромів у Німеччині, відомих під назвою «Кришталева ніч».

Іменини

Православні: Нестор, Андрій, Капітоліна, Еротіїда, Марк Олабин

Католицькі: Агрипін, Олександр, Бенігнус, Єлизавета, Женєв’єва

Народні прикмети

Якщо протягом декількох днів сильний вітер дме в одному напрямку, то будуть опади.

Якщо на деревах іній, то скоро буде мороз.

Вранці туман – до відлиги.

Якщо сніг випав на сиру землю, чекайте ранньої весни і багато пролісків.

Якщо гусак на воду виходить і довго плаває, то похолодає нескоро.

9 листопада відзначається день пам’яті преподобного Нестора Літописця Печерського. З цього часу починає вночі замерзати вода. У давнину казали: “Сяде осінь на пагорб, обійме коліна — впаде в її поділ останній лист осінній”. Наші пращури помітили, якщо у зайця хутро побіліло — зима недалечко.

День в історії

У 1918-му – у Львові створили виконавчий орган ЗУНР (з 13 листопада 1918 року – Державний Секретаріат).

1938-го року у Німеччині відбулися масові погроми євреїв “Кришталева ніч”.

1961-й рік – місто Сталіне дістало назву Донецьк.

1962-й – президія Верховної Ради СРСР ухвалила постанову про перейменування міста Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславської області на Івано-Франківську область.

1965-го сталася найбільша в історії аварія у системі електропостачання.

У 1967-му в Сан-Франциско вийшов з друку перший примірник “Rolling Stone”, журналу не тільки про саму музику “…але й все, що з нею так чи інакше пов’язане”.

1989-й рік – Почалося руйнування Берлінської стіни.

97-го в Україні вперше відзначили День української писемності та мови.

В 2000 році невідомий прихильник творчості Пабло Пікассо, купив через інтернет на аукціоні Christie’s картину “Жінка зі складеними руками”, заплативши за неї 55.6 мільйона доларів.

Народились

1872-й рік – Богдан Лепкий, український письменник.

1906-го – Ярослав Лопатинський, український вчений-математик, академік НАН України.

В 1934 році народився Карл Саган, американський астроном.

1946-й рік — Михайло Томчаній, архітектор, містобудівельник, графік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити