image
 |  0 31 Липня 2021 | 15:56

Альтеpнатива енеpго-монополістам? Знайшли новий спосіб отримання електроенергії

Житель республіки Сьєрра-Леоне в Західній Африці Джеремі Торонка (Jeremiah Thoronka) розробив спеціальну установку, яка дозволяє забезпечити електрикою тисячі будинків без особливих зусиль і шкоди природі.

Про це повідомляє «ВВС».

Третій рік поспіль 20-річний Торонка, займається вирішенням проблеми дефіциту енергопостачання рідної країни, з якою сам стикався з дитинства. Поступово в Африканський університет лідерства в Руанді (African Leadership University in Rwanda), він заснував інноваційний стартап з виробництва електрики Optim Energy.

В основі технології лежить п`єзоелектричний пристрій, який використовує енергію тепла, руху і тиску з навколишнього середовища. Коли установка знаходиться під дорогою з інтенсивним рухом транспорту і пішохідним трафіком, вона поглинає вібрації і використовує їх для генерації електричного струму. Викидів парникового газу, на відміну від класичних електростанцій, при цьому немає, так як відсутній процес спалювання палива.

Таке джерело електрики має переваги і перед деякими альтернативними установками для вироблення енергії. Робота вібраційних пристроїв не залежить від погодних умов, як сонячні і вітряні станції. Ще одним великим плюсом винаходу є відсутність необхідності в батареях і підключенні до зовнішнього джерела живлення.

За даними організації «Стійка енергія для всіх» (Sustainable Energy for All (SEforALL)), тільки 26 відсотків населення Сьєрра-Леоне мають доступ до електрики. У сільській місцевості більшість людей не можуть підключитися до національної мережі. З доступною електрикою у дітей з’явиться більше часу для навчання і включення у цифрову світу, а у дорослих – можливість підтримувати економічну діяльність, вважає представник університету Вінні Мучіна (Winnie Muchina).

Компанія Optim Energy провела успішну пілотну програму в декількох районах, і населення з радістю прийняло новинку. Використовуючи два пристрої, стартап безкоштовно забезпечив електроенергією 150 будинків з населенням в 1,5 тисячі чоловік, а також 15 шкіл. Крім того, Торонка випустив онлайн-калькулятор енергоефективності, який відстежує моделі споживання людей в залежності від використання ними різної побутової техніки.

Робота Торонкі отримала міжнародне визнання. У березні 2021 роки йому вручили «Молодіжну премію співдружності» (Commonwealth Youth Award), яку щорічно присуджують п’яти молодим людям, що змінив життя своїх співгромадян в кращу сторону. Приз в 2,8 тисячі доларів Торонка витратить на розгортання пристроїв ще в декількох містах і прибережних регіонах Сьєрра-Леоне, щоб до 2030 року забезпечити електроенергією близько 100 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині жінка тижнями носила в сумці виграшний лотерейний квиток на 33 мільйони євро

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити