image
 |  2 27 Грудня 2017 | 09:38

Анатолій Вітів: Черговий маразм чи спланована акція польської влади?

Українці шоковані спробою польської влади встановити в Польщі пам’ятник начебто звірствам УПА. Той самий – із насадженими дитячими головами на вила. Хоча це – лише один епізод, який є частиною системної державної політики Польщі. Там лунають не лише антиукраїнські заяви та здійснюються акти вандалізму із закатуванням в дороги решток надмогильних каменів. Там іще й приймаються антиукраїнські закони.
Про це повідомив на своїй сторінці у ФБ голова Волинської «Свободи», депутат Волинської обласної ради Анатолій Вітів.
«Що ще потрібно для того, щоб українські ліберали зрозуміли, що це – не якесь непорозуміння? Нас намагаються принизити постійно, свідомо та систематично. На жаль, ігнорувати можливу загрозу сьогодні закликають ті, хто ще декілька років тому заглядав до рота господарям із Кремля та ті, хто крутив пальцями біля скронь, коли націоналісти вказували, що Росія з року в рік готується напасти на Україну. Відкрито, зі зброєю», – пише Анатолій Вітів.

На його думку, нам слід забути міф про «адвоката» України в Європі у вигляді Польщі. Жодних сентиментів. У політиці превалюють інтереси. І в Україні поляки мають цілком зрозумілі інтереси. Їм потрібен буфер між ними та агресивною Росією. Це – інтерес. Цілком прагматичний і реальний. Так само, як в образі України вони знайшли зручний об’єкт для самоствердження перед електоратом місцевої влади. Зручний, бо українська влада зробила для цього все.
«І не треба плекати ілюзій, що на цьому інтереси Варшави закінчуються. Згадайте історію. Свого часу Петлюра врятував Пілсудського і Польщу. А чим він йому відплатив? Зрадив перед лицем більшовицької загрози, яка знищувала Україну. І зовсім не виключено, що якщо процес фрагментації України поглибиться, то Варшава скористається можливістю відхопити й собі шматок. Власне, на цьому останнім часом й будується політика Польщі щодо України», – додає політик.

Тому, на думку Анатолія Вітіва, не треба розповідати мантру про «інакших поляків». Ми вже чули розповіді про «інакших росіян». Якби в польському суспільстві не знаходила підтримки така політика, тамтешня влада її не провадила би. Так само, якби росіяни не хотіли нового Сталіна, вони би ніколи не привели до влади Путіна.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити