image
 |  5 17 Грудня 2020 | 15:14

Анатолій Вітів: Безславна кар’єра Погуляйка на Волині добігає кінця

10 грудня в історії Волині відбулася знакова подія. Депутати Волинської обласної ради більшістю у понад дві третіх голосів висловили недовіру голові ОДА Юрію Погуляйку та його команді заїжджих гастролерів з Донбасу. Ще ніколи депутати не були настільки одностайними в оцінці роботи голови обласної держадміністрації.

«Свобода» ще весною цього року мала чітку позицію з цього питання. Ми відверто заявили: команда Погуляйка – некомпетентна, неефективна і далека від реальних проблем волинян та Волині. Вона працює не на благо області. Повністю не розуміє менталітету волинян. І у ній є багато випадкових людей, які, схоже, працевлаштувалися задля участі в корумпованих схемах. Тому в інтересах області – якомога швидша відставка Юрія Погуляйка.

Нагадаю волинянам основні скандали, в яких були помічені люди голови ОДА.

Новий очільник обласної адміністрації, призначений президентом Володимиром Зеленським, привіз із собою чиновників, які публічно нехтували офіційним використанням української мови та застосовували російську мову під час виконання посадових повноважень. Манера поведінки нових управлінців під час прийомів громадян та робочих нарад відображала низький рівень ділових якостей та межувала з відвертим хамством.

Найбільш резонансні випадки набули значного розголосу і громадського осуду. Зокрема так було у стінах Волинської ОДА під час інциденту підлеглого голови ОДА Сергія Книша з представниками Молодіжної ради Волині 28 січня; під час візиту в ОДА представників Зарічанської ОТГ щодо незгоди з приєднанням до Володимира-Волинського 30 січня; під час наради з розгляду пропозицій Міністерства розвитку громад та територій України до проекту Перспективного плану формувань територій та поділу на райони Волинської області 2 квітня; під час візиту медпрацівників Луцького і Ківерцівського районів із організації довезення медиків до робочих місць на період карантину з заступницею голови ОДА Тетяною Щербак 2 квітня тощо. У всіх цих випадках чиновники ОДА дозволяли собі хамське ставлення до простих людей, а в більшості з них – ще й мовою нашого одвічного ворога та окупанта.

У травні на спробі налагодити систему поборів з підопічних «попалився» новопризначений директор департаменту соцполітики Волинської облдержадміністрації Костянтин Нестеренко. Тоді креатуру голови Волинської ОДА із скандалом звільнили з посади. Але невідомо, чи чоловік поніс хоч якесь покарання.

Через кілька місяців Волинську ОДА струсонув новий корупційний скандал. У його епіцентрі опинився директор ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Ігор Свиридов – колишній «регіонал» з Донецької області, призначений Юрієм Погуляйком на посаду весною. За кілька місяців він розгорнув на Волині бурхливу діяльність. Виникла схема поборів з підприємців. А всі тендери почала вигравати донецька фірма «Данко», яка збудувала без жодних дозволів на території Волині асфальтний завод.

Основний зміст роботи донбаської команди на Волині – бездарність помножена на хамство. Найгірше те, що така робота ще й оплачується з бюджету.

Юрій Погуляйко лукавить, коли заявляє, що його не запрошували прозвітувати про рік своєї роботи. Адже за день до сесії відбулося засідання постійної комісії облради з питань законності, яку я очолюю. І першим питанням її порядку денного значилося: «Про звіт голови обласної державної адміністрації Ю.Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019-2020 роках».

Про це засідання апарат ради належним чином поінформував ОДА, зазначаючи, що на ньому буде розглядатися звіт Юрія Погуляйка. Але сам Погуляйко традиційно вирішив не зраджувати своєму фірмовому стилю – ховатися за спинами підлеглих. І прислав «віддуватися» замість себе начальника Департаменту фінансів обласної адміністрації Ігоря Никитюка.

Проте комісія відмовилася слухати Ігоря Никитюка, оскільки питання звіту голови ОДА не відноситься до компетенції начальника Департаменту. Як результат – комісія рекомендувала сесії розглянути це питання у сесійній залі та визнати роботу голови ОДА незадовільною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погуляйко розпорядився виключити голову Волиньради зі складу регіональної комісії ДФРР

Зрештою, депутати чекали Юрія Погуляйка у сесійній залі, щоб заслухати звіт про його роботу за рік перебування на посаді, задати запитання та почути на них відповіді. Проте він знову не прийшов. Напевно, злякався. Однак, коли справа дійшла до голосування за недовіру, збуджений очільник адміністрації прибіг до сесійної зали і почав відверто хамити депутатам.

Така поведінка Юрія Погуляйка 10 грудня в обласній раді є поведінкою звичайного гопника з підворітні, а не державного посадовця високого рангу. Наглість, хамство, істерика, погрози та невміння тримати удар – основні риси особистості цього випадкового персонажа.

Область у всій красі побачила, кого насправді Зеленський призначив головою обласної держадміністрації. Голова ОДА погрожує опонентам і намагається у коридорі організувати бійку з депутатом, від якої його ледве стримали підлеглі. Вживає нецензурну лексику. Здається, це щось із області фантастики. Але ні. Це реальність.

Через чотири дні після подій у Волинській облраді Юрій Погуляйко «пробив нове дно». Державний чиновник на камеру заявив, що «недовіру депутати можуть засунути собі у задницю». І обізвав їх «чмирями». Цікаво, що в питаннях розвитку області чи вирішення проблем волинян Погуляйко зовсім не такий балакучий і сміливий…

Депутати дали гідну оцінку роботі цієї провальної адміністрації. Сподіваюся, Зеленський не буде затягувати з указом про звільнення Погуляйка. Чим швидше він це зробить, тим краще буде для Волині.

Анатолій ВІТІВ, голова Волинської «Свободи», депутат Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити